България ще получи второто плащане по своя преразгледан План за

...
България ще получи второто плащане по своя преразгледан План за
Коментари Харесай

Получаваме още € 700 млн. по Плана за възстановяване през януари или февруари

България ще получи второто заплащане по своя преразгледан План за възстановянване и резистентност в края на януари или началото на февруари 2024 година

Това заяви в Блюксел министърът на финансите Асен Василев след Съвет „ Икономически и финансови въпроси “ (ЕКОФИН).

Сумата е към 700 милиона евро, посочи той в виновна въпрос на Клуб Z.

Съветът, формиран от страните членки на Европейски Съюз, утвърди през днешния ден модифицираните национални проекти на България и на още 12 страни, разгласи по-рано изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Одобрените през днешния ден промени в българския проект са чисто механически, разясни Асен Василев. И напомни, че сумите, които ще получат всички страни членки, са поправени и ще бъдат по-малки.

Днес е предходна единствено техническата промяна по размерите на плановете. Някои планове са отпаднали от проекта заради намаляването на сумата за страната ни. Реалната смяна в националния проект следва да бъде дискутирана с Комисията и евентуално ще бъде призната през януари-февруари.

„ Изпълнихме изискванията за второто заплащане по остарелия проект. Изпълнихме 64 от 66 ограничения. Остава да осъществим тези за антикорупционната комисия, т.е. - разпоредбите за избор на нейния състав.

Другото е обвързвано с признатата от Народното събрание пътна карта. Има и по-маловажни ограничения като Закона за персоналния банкрут, който не бе признат. Трябва и една промяна в Закона за подаването на сигнали “, сподели Василев.

Второто заплащане за България се бави с месец. Чакали сме го за края на декември, само че се е получило закъснение поради ветото на президента Румен Радев.

Същевременно на Съвета е регистриран напредъкът на България по пътя към еврозоната. Министър Василев увери, че по механизма ERM-2, или така наречен чакалня за еврото, сме изпълнили изискванията. Остава през Народното събрание да мине законът за Българска народна банка, който към този момент е получил утвърждението на Комисията и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Този закон би трябвало да мине на публично разискване и се чака приемането му през януари.

„ Знаете, че изпълняваме три от четирите условия на еврозоната, в това число това за недостига. Към края на ноември той е 0,6 на 100, което е много по-малко от допустимите 3 на 100. За следващата година бюджетът е плануван също в границите на критериите от Маастрихт.

Остава единствено инфлацията. Получихме доста мощна поддръжка от Еврогрупата. През юни ще излезе конвергентен отчет освен за България, само че и за всички страни. Въз основа на него и осъществяването на критериите за инфлацията ще се реши съответната дата. Целим се за 1 януари 2025 година Въпросът не е дали, а по кое време “, заключи финансовият ни министър.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР