България ще получи само около 10 млн. евро от втория

...
България ще получи само около 10 млн. евро от втория
Коментари Харесай

Само 10 млн. евро компесации за удара от украинския внос

България ще получи единствено към 10 млн. евро от втория пакет спомагателни обезщетения поради украинското зърно. Токова предложение е получено късно във вторник от Европейската комисия. " Каквито и да са обезщетенията от Европейска комисия, те няма да стигнат ", съобщи земеделският министър Явор Гечев, който през вчерашния ден беше изслушан по тематиката в Народното събрание.
В възбраната на Европейската комисия в последния миг е влезнал текст, обвързван със покупко-продажбите, които ще се извършват след 5 юни. Той основава значителен проблем и към този момент се разисква единствено на дипломатическо равнище. 
Забраната за импорт на четирите култури - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица влезе в действие. Това стана откакто Европейската комисия публично забрани вноса на тези зърнени артикули от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Уверението на Европейска комисия е, че това ще важи до 5 юни. Включен е и втори пакет от култури и аграрни артикули, за които другите страни са дали информация за тяхното проучване. Между тях са меда и сухото мляко, за които България претендира, че има аномалии на пазара и желае и тяхната възбрана. На процедура вносът на изсъхнало мляко и мед е подсилен. 
" Аномалията на пазара в България е много сериозна и много огромна ", твърди Гечев.
Според него имаме проблеми с няколко култури, като първата е слънчогледът. 50% от слънчогледът, влезнал в Европа, е за България - някъде към милион тона за предходната година. А през последните месеци вносът на слънчоглед е засилен. 
" Въпреки по-слабата годишна продукция, пренасищането на пазара в Черноморския район води до аномалии, които ние не можем да овладеем ", разяснява Гечев. Нашият проблем е, че имаме за към 3 милиарда евро продукция, която мъчно ще осъществяваме. Наличността на пшеницата към 31 март 2022 година е била 1,6 млн. тона, а към същия интервал на тази година - 2,4 млн. тона. В същото време с 32% е намалял износа на българско зърно. 
Основната задача пред ръководещите земеделското министерство е освобождението на хранилища за новата годишна продукция. Жътвата стартира през юни.
Открили пакостник в слънчоглед > Министърът призна, че внушенията за радиация, пестициди и други страшни неща са безпочвени и макар засилените инспекции до момента България не е хванала нито една рискова пратка жито, слънчоглед, яйца или впрочем импорт от Украйна. Той осведоми, че още предходната година в хранилища в Силистренско и Добричко били открити " вредители " - ливадни пеперуди. В европейската система за уведомяване за рискови и проблеми храни обаче подобен сигнал от България не попада. Не стана ясно и дали вредителите са " вносни " или пеперудата е тръгнала към складовете от родните слънчогледови полета. 
Ливадната пеперуда е необятно публикуван противник по техническите култури. Първоначално до момента в който са гъсеници оплитат листата и ги скелетират, а по-късно ги унищожават изцяло. Силно развалените обезлистени растения умират.   >  
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР