България ще получи почти двойно повече средства от ЕС спрямо

...
България ще получи почти двойно повече средства от ЕС спрямо
Коментари Харесай

Над 60% от средствата във Фонда за възстановяване за България ще бъдат безвъзмездни

България ще получи съвсем двойно повече средства от Европейски Съюз по отношение на предходния програмен интервал. Според съглашението, реализирано през днешния ден сутринта, финансовата рамка за нашата страна наподобява по следния метод:

По многогодишната финансова рамка - 16.7 милиарда евро за интервала 2021-2027 година, а в допълнение от Фонда за възобновяване - 7,7 милиарда евро грантове и 4.55 милиарда евро нисколихвени заеми. Това значи, че 62% от спомагателните средства за възобновяване на стопанската система от световната пандемия ще бъдат безплатни, а останалите 38% ще би трябвало да се връщат. 

“По принцип, общата сума не е изменена - тъй че индикативните разпределения отпреди 2 месеца могат да се гледат като бенчмарк. Има дребни промени, защото разместваха средствата сред другите фондове ”, разяснява за Мениджър Нюз икономистът Георги Ангелов. „ Затова изявленията на политически водачи евентуално са по-точни от предходните индикативни разпределения - само че не са доста по-различни като обща сума “, добави той.

Все още липсва формален документ на Съвета на Европа с разпределението на сумите, само че съгласно изказвания на разнообразни политически водачи страните в Европейски Съюз ще получат надлежно:

Гърция - 72 милиарда евро,

Румъния - 79.9 милиарда евро,

Италия - 210 милиарда евро,

Естония - 8,3 милиарда евро,

Малта - 2,25 милиарда евро,

Хърватия - 22 милиарда евро,

Полша - 160 милиарда евро

Трите страни, които ще получат най-голяма поддържа по отношение на своя БВП са Хърватия, България и Гърция. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР