България ще получи над 10 млрд. евро по кохезионната политика

...
България ще получи над 10 млрд. евро по кохезионната политика
Коментари Харесай

ЕС заделя 10 млрд. евро за иновации в България

България ще получи над 10 милиарда евро по кохезионната политика през идващите 7 години, като забележителната част от тях ще бъде ориентирана в поддръжка на нововъведенията, конкурентоспособността, зеления и цифровия преход, оповестяват от Европейската комисия.

Днес тя разгласява стратегически рекомендации към 14 новосформирани проучвателен и иновационни центрове, съфинансирани по нея. Тяхната цел е да подобрят ръководството и да оказват помощ на центровете да реализират финансова резистентност.

Препоръките са дефинирани от екип от интернационално приети специалисти в границите на година и половина в съгласуваност със Съвместния проучвателен център, както и посредством обмяна на специалисти от Испания, Литва и Чехия.

Те ще поддържат българските управляващи и учени за усилването на съдействието сред изследователските институции и бизнеса в области като зеления и цифровия преход, както и модерната медицина.

Инициативата стартира през 2019 година и ще бъде разширена към други страни от Европейски Съюз. В момента Общността влага 160 млн. евро в такива центрове в границите на програмата за образован напредък на българското обучение и просвета 2014-2020 година. 
Комисарката по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра (Португалия) сподели: „ Благодарение на поддръжката на Европейски Съюз тези центрове ще обезпечат научна инфраструктура и съоръжение, което ще ги направи привлекателни за млади български откриватели. Призовавам всички участници да се възползват от работата на специалистите, като положат основите за ефикасна и съвременна система за научни проучвания и нововъведения. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР