България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита

...
България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита
Коментари Харесай

България иска временно да не прилага Kонвенцията за защита правата на човека

България ще изиска краткотрайна дерогация на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи до края на изключителното състояние. Съветът на Европа е бил осведомен и от над 10 други страни, които желае краткотрайна дероганция на конвенцията. Това са Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Англия.

“Възможно е при изключително състояние да имаме известно нарушение на неосновните права на личността. По тази причина още през вчерашния ден (четвъртък) съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено посредством министъра на външните работи до Европейския съд по правата на индивида, тъй като има такава процедура. Тя е за краткотрайна дерогация, при изключително състояние, с цел да обосновем пред Европейски съд по правата на човека какви дейности сме подхванали. Съответно последствията са, че в този случай огромна част от жалбите на лица, които настояват, че са наранени, няма да бъдат позволени и прегледани “, разяснява правосъденият министър Данаил Кирилов пред бТВ.

Конвенцията дава право страните краткотрайно да не ползват нейните разпоредни. Процедурата е написана в член 15 от спогодба, която указва изискванията за “Дерогиране при изключително състояние “.

“По време на война или на изключително състояние, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме дейности, освобождаващи я от осъществяването на нейните отговорности по тази Конвенция, само че строго в рамките на условията на ситуацията, при изискване че тези дейности не са несъвместими с другите ѝ отговорности по интернационалното право “, гласи конвенцията.

България е длъжна да даде на генералния секретар на Съвета на Европа цялостна информация по отношение на подхванатите дейности и аргументите, заради които дерогацията е наложителна. Държавата е длъжна да осведоми генералния секретар за датата на преустановяване на тези дейности и на възобновяване използването на наредбите на конвенцията в цялостния им размер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР