България ще поиска разрешение от Европейския съюз за освобождаване от

...
България ще поиска разрешение от Европейския съюз за освобождаване от
Коментари Харесай

Изтекъл запис от срещата на превозвачите с Кирил Петков породи напрежение между кабинета и бранша

България ще изиска позволение от Европейския съюз за освобождение от данък на електрическата енергия и природния газ в избрани случаи, които засягат в това число и превозвачите. Това оповестиха от пресцентъра на държавното управление.

Оттам разясниха и изминал запис от срещата на премиера и министри с превозвачите през вчерашния ден. Тогава част от представителите на сектора напуснаха срещата след скандал. От Министерския съвет разкритикуваха превозвачите и ги упрекнаха в търсене на спор.

Според настоящите правила в Европейския съюз може да бъде отстранен или отчасти понижен акцизът върху електрическата енергия от ВЕИ, транспорта с жп и електротранспорт, както и върху електрическата енергия за бита. При природния газ се позволява понижаване на акциза, в случай че синьото гориво заема под 15% от крайното ползване. В България обстановката е такава. Освен това ставките на акциза върху ток и газ за бита са нулеви.

Със същото прессъобщение, държавното управление отговори на изминал през днешния ден аудиозапис от срещата на премиера и министри с превозвачите през вчерашния ден. Тогава представители на транспортния отрасъл напуснаха срещата, тъй като, по думите им, " им била показана вратата ".

В записа се чува, че се поражда спор сред премиера и Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Кирил Петков: Някак си, всеки гледа за себе си, никой не гледа общото и всеки си вика: " дано аз да се уредя, пък каквото ще да става ". С този вид светоглед, тази страна е изгубена. Министерство на вътрешните работи секторът - две трети са на ТЕЛК - инвалиди, защитата - множеството са пенсионери, опазването на здравето - големи дупки.



Магдалена Милтенова: Ние сме пристигнали за съответни тематики, апелирам да не ни разпилявате, извинявайте че Ви преустановявам, знам че Вие сте министър-председателят, демонстрирам нужното почитание, само че ние нямаме нужното почитание от Ваша страна!



Кирил Петков: Повярвайте ми, в случай че не желаете да ме слушате, вратата е там. Ето я. Аз ще вземам решение тук по какъв начин ще приказвам и какво ще приказвам... Ваш избор!



Магдалена Милтенова: Само ще Ви кажа, че Вие може да решавате какво ще се случи в личния ви дом, страната не е ваша!

От записа излиза наяве, че няма да бъде задоволено настояването на превозвачите за оставка на вицепремиера Асен Василев и министрите на превоза и на районното развиване, тъй като това значи, че държавното управление ще падне.

Кирил Петков: Означава длъжностен кабинет, последващи избори, последващи избори - композиция от " Възраждане ", всякакви други новоучредени партии, късмет за някакво държавно управление близо до нула.

От държавното управление заподозряха предумисъл в изтеклия запис, само че не отхвърлиха неговата достоверност.

" Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е издирван спор. Кабинетът изрично не търси спор. Доказателството е точно инициирането на поредици от диалози с сектора ", се споделя в прессъобщението на кабинета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР