България ще поиска отзоваването на втори руски дипломат, съобщи "Свободна

...
България ще поиска отзоваването на втори руски дипломат, съобщи "Свободна
Коментари Харесай

България се готви да изгони и руския военен аташе

България ще изиска отзоваването на втори съветски посланик, заяви "Свободна Европа ", като се базира на държавен източник. Става дума за аташето по защитата в задачата на Москва. В момента тече процедура по оповестяването му за „ личност нон грата “.

Новината идва ден откакто България изиска първи секретар в посолството на Русия да напусне страната в границите на 24 часа. Причината да бъде поискано отзоваването на първия секретар е, че той се е опитал се да вербува един от ръководителите на българските служби, научи още Свободна Европа.

През последния месец и половина прокуратурата разгласи, че води две следствия на съветски шпионаж в България. Първото е против ръководителя на придвижване "Русофили " Николай Малинов, а второто – против първи секретар в съветското посолство, чието име не е обявено.

Сотир Цацаров заяви обществено, че прокурорите проверяват въздействието на пенсионирания военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников в „ доста неща, които са свързани с ориентацията на политическия и освен политическия живот в България “. Прокуратурата отхвърля да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито изявления се появиха след изборите през 2016 година

По неофициална информация на Свободна Европа точно делото „ Русофили “ стана мотив за визитата на Цацаров и определения за негов правоприемник Иван Гешев в Съединени американски щати по-рано този месец. Визитата им бе в навечерието на избора на нов основен прокурор предишния четвъртък.

Това бе първото публично посещаване на Сотир Цацаров в Съединени американски щати. Досегашните му публични визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън визитите си в институции на Европейски Съюз, в Европа той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

За пръв път от 2001 година България гони съветски посланик. Тогава някогашният началник на аналитичната дирекция на работа "Военна информация " на Министерството на защитата о.р. полк. Яни Янев бе задържан със секретни документи пред съветското посолство. Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева. Заради случая изгонени от България бяха трима съветски дипломати, в това число Виктор Ломакин, с който проверяващите твърдяха, че Янев е имал среща, с цел да му съобщи сводка за ситуацията на Балканите, която получил от Гешева.

Миналата година държавното управление отхвърли да експулсира съветски дипломати по отношение на отравянето на някогашния двоен съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия Скрипал в Солсбъри, Англия. Така България остана една от дребното страни членки на Европейски Съюз, които не споделиха заключенията на западните служби, че Русия стои зад покушението.

По-късно стана ясно, че има съвпадане във времето сред отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 година и визитата в София на третия обвинен по аферата "Скрипал " – Сергей Федотов, сътрудник на Главното ръководство на Генералния щаб на Русия (известно с бившето си име ГРУ). Въпросното разобличаване към този момент не е известно да е довело до прогрес на следствието за отравянето на Гебрев, синът му Христо и индустриалният шеф на сдружението му "Емко " Валентин Тахчиев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР