България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна

...
България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна
Коментари Харесай

Борисов: България ще поиска от ЕК да разреши нулеви митнически ставки с Македония


България ще изиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след среща с сътрудника си Зоран Заев в Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

Борисов регистрира, че все още стокообменът сред двете страни възлиза на 605 млн. евро. Очаква се откакто Европейска комисия утвърди решението да отпаднат митническите такси сред двете страни, стокообменът да нарасне над милиард евро.

Бойко Борисов съобщи, че изрича огромна признателност на цялата Европейска комисия за поддръжката по тематиката за интеграцията на Западните Балкани. Премиерът ни разкри, че доста от европейските дипломати са го съветвали да не избира тази тематика, защото е извънредно тежка. Борисов обаче е бил безапелационен, че точно разширението ще бъде акцент в шестмесечното ни европредседателство.

„ Днес сме се събрали – по този начин, както е по контракт, да честваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не въздейства – 147 години от рождението на Гоце Делчев “, съобщи Борисов. Той уточни, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е поставило тематиката за Западните Балкани на масата. „ Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го регистрират. Преди не можехме да си го представим – че единствено за една година България и Македония ще се схванат, че Македония и Гърция ще се схванат. Някои споделяха, че единствено си приказваме и за Коридор 8 – само че той се строи към този момент със стотици евра. Така и не имаха вяра преди години, че в България ще има автомагистрали – само че ето, че ги направихме. Говорихме и с сътрудниците финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите цени сред двете страни. 605 млн. евро е стоковият продан сред България и Македония в този момент и по този начин ще видите, че незабавно ще минем 1000 млн.евро. Защото доста компании имат интерес да влагат “, сподели още министър председателят. Борисов уточни, че София е била определена за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света. „ Това ще са 200 нови високотехнологични работни места, а това ще е голям късмет за приятелите ни от Западните Балкани. Всички ние дружно ще го вървим тоя път, тъй като той е действителен. И българският народ има огромна заслуга за това “, съобщи той. Министър-председателят уточни, че договорът за добросъседство с Македония ще бъде вграден в триумфа на Македония. „ Колкото и да не им се има вяра на някои български жители. Това толкоз бързо ставаше, че чак не ми се има вяра. Изведнъж с българското председателство всичко стана за шест месеца – дали е инцидентно? Зоран Заев знае какво съм направил с доста сътрудници в Еворпа. И по тази причина ще кажа огромно благодаря на цялата Европейска комисия и на водачите на Европа, които не имаха вяра и ме поучаваха да не избираме тази тематика. Казаха: „ Избери си една лесна тематика, с цел да имаш сполучливо европредседателствто “. А ние като се изключи че избрахме най-трудната, тя отново стана най-успешна. Така че не е свършило всичко, в този момент би трябвало да създадем по този начин с македонците, че посредством стокооборотите да се усилват приходите. “, съобщи Борисов.

Двамата разискаха развиването на съдействието в разнообразни браншове, планове в областта на инфраструктурата и превоза, както и осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Програма за съдействие в региона на културата до 2021 година подписаха министърът на културата Боил Банов и неговият македонски сътрудник Асаф Адеми в София. В Министерски съвет министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев разискаха Договора за добросъседство сред двете страни, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По време на брифинг след подписването министър председателят Зоран Заев означи, че с неговия сътрудник Борисов са провели близка и другарска среща.

Заев съобщи, че още веднъж на диалога е изразил голяма признателност, защото Борисов и кабинетът по време на европредседателството са помогнали да развие и реализира договорът от Преспа с Гърция за името на Македония.

Македонският министър председател съобщи, че юни месец може да отворят договарянията за участие на Европейски Съюз.

Заев означи още, че след 2017 година търговията е повишена след подписването на контракта за добросъседство.

Преди срещата в Министерски съвет министрите Банов и Адеми сервираха венци пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147-годишнината от рождението на революционера.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР