България ще поиска две години отлагане на включването си в

...
България ще поиска две години отлагане на включването си в
Коментари Харесай

Искаме 2 г. отлагане на ембаргото върху руския петрол

България ще изиска две години отсрочване на включването си в възможна възбрана на Европейски Съюз за вноса на съветски нефт като част от глобите против Русия поради нашествието й в Украйна. Това разгласи пред БТВ ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски.

Към момента няма формален отговор на настояването на България за изключването й от налагането на глобите върху съветския нефт, сподели Рибарски във връзка публикувани информации. В края на предходната седмица, базирайки се на свои източници, Ройтерс заяви, че Европейската комисия не приема настояването на българското държавно управление за изключване на страната от общите периоди за налагане на ембаргото. Еврокомисията обаче приема да се даде повече време на Унгария, Словакия и Чехия да се приспособяват към петролните наказания.

Според модифицираното предложение на Европейска комисия Унгария и Словакия ще могат да купуват съветски нефт от тръбопроводи по настоящите контракти до края на 2024 година, до момента в който Чехия може да продължи купува до юни 2024 година Европейска комисия предлга за всички останали страни от Европейски Съюз да се наложи възбрана за пазаруване на нефт от Русия, която да влезе в действие след 6 месеца, а за петролни артикули - след 8 месеца. България също е поискала да бъде изключена от общото петролно ембарго, само че не са й били препоръчани отстъпки в периодите. Причината е, че настояването на България " не е имало действителни причини ". Останалите три страни, на които е предоставена повече независимост на деяние, " имат справедлив проблем " за намиране на различни доставки, оповестява Ройтерс, базирайки се на своите източници в Европейска комисия.

" Разговорите не престават. Българското държавно управление е решило да направи всичко допустимо ", сподели Рибарски.

По думите му за страната ни би трябвало да важат същите причини като за Унгария и Словакия, защото рафинерията в Бургас е настроена софтуерно за преправка на съветски нефт. " Към момента сме безапелационни, че ще се борим до последно. Ако казусът не бъде решен, най-вероятно ще наложим несъгласие на решението за ембарго на съветския петрол ", сподели Рибарски.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев също е на мнение, че България има учредения да търси дерогация и би трябвало да го направи. Според него през последните десетилетия и изключително през последните 10 години страната ни е станала извънредно подвластна от съветския нефт.

Анкета измежду специалисти на Financial Times демонстрира обаче, че съветската стопанска система ще успее да се оправи с следствията от въвеждането на европейското ембарго. Според тях възбраната ще докара до растеж на цените на суровия нефт, което доста ще усили компликациите за бизнеса в Европа. Средният дял на взаимозависимост на страните от Европейски Съюз от съветския импорт е 30 на 100, напомня изданието.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР