България ще подпомага Босна и Херцеговина в процеса по подготовката

...
България ще подпомага Босна и Херцеговина в процеса по подготовката
Коментари Харесай

България ще окаже помощ за евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина

България ще подкрепя Босна и Херцеговина в процеса по подготовката й за присъединение към Европейски Съюз и за възстановяване на съдействието с НАТО, оповестява Българска телеграфна агенция.

Двете страни ще работят за задълбочаване на партньорството си в сфери от съвместен интерес, в духа на европейските полезности. Това е заложено в плана на Меморандум за съдействие сред Правителството на Република България и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, който Министерският съвет утвърди на съвещанието си през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

България ще оказва експертна помощ на Босна и Херцеговина в процеса на хармонизиране на законодателството на страната с европейските постижения, за укрепването на административния й потенциал, посредством присъединяване в планове, финансирани по европейски стратегии, както и за съгласуване на интернационалната помощ.

София и Сараево ще обменят информация и експертен опит в региона на визовата политика, граничния надзор и миграцията в следните посоки: прилагано законодателство и практики, задълбочаване на двустранното консулско съдействие, създаване на осведомителни системи за визи, персонални документи и граничен надзор, сигурност на персоналните документи, фитосанитарния и ветеринарния надзор. Двете страни ще провеждат взаимни семинари и кръгли маси, както и обучителни курсове и стажове в региона на европейската интеграция и ще предизвикват партньорството в неправителствения бранш.

Още по време на визитата си в Босна и Херцеговина през август 2017 година вицепремиерът Екатерина Захариева е предложила на своя сътрудник Игор Църнадак техническа и експертна помощ за повишение на административния потенциал, в региона на околната среда и в битката с престъпността. Тогава първият ни посланик е дала образец, че единствено за 2015 и 2016 година ограниченията против контрабандата в България имат резултат за бюджета в размер на 2 милиарда евро, припомниха от Министерски съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР