България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но

...
България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но
Коментари Харесай

Само с условие България подкрепя влизането на Северна Македония в ЕС

България ще поддържа влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, само че под изискване. Това стана ясно след изключителната среща при президента Румен Радев, на която участваха министър председателят Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи като се изключи Движение за права и свободи. Обсъдена беше обстановката с наближаващата дата, на която Скопие би трябвало да получи покана за участие в Европейския съюз.
„ България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и евроатлантическа вероятност на Република Северна Македония. Ние първи признахме независимостта на тази страна”, съобщи след срещата Румен Радев.

„ Водено от тези кардинални съображения българското държавно управление инициира контракт за другарство, добросъседство и съдействие, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите връзки и да даде подтик и нова вероятност в развиването на тези връзки. Липсата на съответни условия, измерители и периоди в този контракт докара до фрапантното закъснение в неговото осъществяване от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече, макар големите старания, положени от българската страна, взаимната комисия по историческите просветителни въпроси не реализира особени резултати, а в последно време са обезпокоителни”, сподели президентът, представен от НТВ.

„ Нека приемем, че сме приятелски нации. Нека тази братоубийствена война не продължава, от страна на пропагандата в Скопие. По-близък народ нямаме и ние да ги спрем за Европейски Съюз. В историята ще е записано, че когато всички европейски страни са ги подкрепили, България тъкмо ги е спряла”, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

„ България постоянно е подкрепяла европейската вероятност за страните от Западните Балкани, включително и за Северна Македония. Но тази поддръжка в никакъв случай не е била безусловна”, съобщи външният министър Екатерина Захариева.

„ Единодушни сме, че макар някои първи проблясъци на прогрес в работата на историческата комисия нещата не са приемливи и повода за това е политиката на Скопие да протака”, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„ Когато приказваме за национална позиция, приканих първо държавното управление да си посочи позицията и по-късно да се търси по-широко съгласие”, съобщи Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия.

Още в неделя вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че България не би трябвало да дава зелена светлина за започване на договаряния, до момента в който „ не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония”. В ефира на " Неделята на NOVA " Каракачанов съобщи, че Вътрешна македонска революционна организация ще напусне ръководството, в случай че страната ни поддържа западната си съседка за участие в Европейски Съюз, преди Скопие да стартира да извършва подписания контракт за добросъседство в частта за изчистване на въпросите в общата ни история.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР