България ще падне още по-надолу от 111-о място в класацията

...
България ще падне още по-надолу от 111-о място в класацията
Коментари Харесай

Председателят на СЕМ порица протестиращите

България ще падне още по-надолу от 111-о място в класацията за независимост на словото поради митингите. Резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и евентуално ще ги получи. Тя няма никакви юридически права и повода за това е, че се пишат от такива хора и няма експертна стойност.

Подобни изводи направи ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева в студиото на Българска национална телевизия.

По думите ѝ протестиращите нямат никакви права да бъдат нападателни против публицисти, които работят в избрана медия, когато те извършват служебните си отговорности. " Това което се случва с " Панорама " е необикновен срам и поставя ужасно леке на тези, които настояват, че се борят за свободни медии и свободна публицистика. ", счита ръководителят на Съвет за електронни медии.

Догодина, след тези изтъпления против публицисти по улиците, не би трябвало да заемем по-високо място /в класацията на " Репортери без граница " - б.р./. И след яйца, риба и не знам си какво си, изсипани по площадите, и след злословене на хора, тъй като имат друго мнение от улицата, не би трябвало да сме на по-високо място. Аз най-малко не го виждам по този начин, за жалост. Много е тъжно, само че е се надявам, че тези, които стачкуват, те имат право на това - да стачкуват колкото желаят, както желаят, само че нямат никакво право да не одобряват хората с непознато мнение и да бъдат нападателни към тези, които са на улицата с цел да свършат работа. То бяха чудеса към всички, към огромните малките екрани, към интернет уеб сайтове, към вестници. Много е показателно, че се стигна до там, че сътрудници от малките екрани да си махат кубчетата, обозначителните знаци на медията от микрофоните, с цел да няма експанзия към тях. Това е доста обезпокоителен феномен, в действителност ", съобщи Жотева.

Според нея значимото е да четем буквално отчета на Европейската комисия за върховенството на закона, а не тази резолюция, акцентира ръководителят на Съвет за електронни медии.

" Каквото е написано в отчета на Европейска комисия за положението на медиите е правилно. И би трябвало доста съществено да се мисли по този въпрос. Вярно е, че Съвет за електронни медии е самостоятелен. Там написа, че имаме невисок риск по този проблем за самостоятелност. Един от индикаторите, че те са оценили, че Съвет за електронни медии е самостоятелен, е методът, по който се конституира ", изясни тезата си тя.

И уточни, че единствено нашият и полският медиен регулатор са конституирани от две институции - от Народното събрание и от президента.

" Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които съблюдават закона и за тях се знае всичко, само че има и такива, които не го вършат. Какви са глобите за това? ", попита Жотева, съгласно която закона не се съблюдава у нас и министърът на културата Боил Банов следва да каже какво е посочено в регистъра, който ведомството му би трябвало да води.

" Наистина собствеността на медиите се употребява в доста случаи като форма за напън върху публицистичната политика и самите публицисти. България има специфичен закон за собствеността на медиите, апелирам спазвайте го ", прикани ръководителят на Съвет за електронни медии.

Тя означи и още един проблем, посочен в отчета на Европейска комисия - за дребните медии в страната, където има напън от локалните управляващи, като се употребяват средствата от Европейски Съюз.

" Аз в действителност считам, че е извънредно незаслужено единствено огромните електронни медии да получават средства от европоейските стратегии и на калпак без публични поръчки ", съобщи Жотева.

По въпроса за финансиране на двете публични медии - Българска национална телевизия и БНР, както и на Съвет за електронни медии, Жотева счита, че те хронически са недофинансирани. Тя съобщи, че не е задоволително Съвет за електронни медии да съществува, единствено тъй като го желаят в инструкция, а в действителност би трябвало да бъде един потребен и градивен орган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР