България ще падне още надолу от 111 място в класацията

...
България ще падне още надолу от 111 място в класацията
Коментари Харесай

Жотева: Протестите удрят по свободата на словото

България ще падне още надолу от 111 място в класацията за независимост на словото поради митингите. Случващото се след " Панорама " е срам, не прочут момент за протестиращите, а резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и евентуално ще ги получи. 

Това са част от консттациите, които съобщи ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева пред Българска национална телевизия.

" Догодина, след тези изтъпления против публицисти по улиците, не би трябвало да заемем по-високо място ", това съобщи Жотева във връзка с класацията на " Репортери без граница ", в която страната ни изпадна през последните години до нежеланото 111-о място. " И след яйца, риба и не знам си какво си, изсипани по площадите, и след злословене на хора, тъй като имат друго мнение от улицата, не би трябвало да сме на по-високо място. Аз най-малко не го виждам по този начин, за жалост ", изясни Жотева.

По думите й протестиращите нямат никави права да бъдат нападателни против жунралисти, които работят в избрана медия, когато те извършват служебните си отговорности. " Това което се случва с " Панорама " е необикновен срам и стлага ужасно леке на тези, които настояват, че се борят за свободни медии и свободна публицистика. ", счита ръководителят на Съвет за електронни медии.

" Каквото е написано в отчета на Европейска комисия за положението на медиите е правилно. И би трябвало доста съществено да се мисли по този въпрос. Вярно е, че Съвет за електронни медии е самостоятелен. Там написа, че имаме невисок риск по този проблем за самостоятелност ", изясни тезата си тя.

" Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които съблюдават закона и за тях се знае всичко, само че има и такива, които не го вършат. Какви са глобите за това? ", попита Жотева, съгласно която закона не се съблюдава у нас и министърът на културата Боило Банов следва да каже какво е посочено в регистъра, който ведомството му би трябвало да води.

" Наистина собствеността на медиите се употребява в доста случаи като форма за напън върху публицистичната политика и самите публицисти. България има специфичен закон за собствеността на медиите, апелирам спазвайте го. ", прикани ръководителят на Съвет за електронни медии.

В същото време Жотева назова резолюцията на Екологичен потенциал " партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти ". Тя акцентира, че тези резолюции се пишат от партийни хора, а не от специалисти. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР