България ще отпусне хуманитарна помощ на стойност 200 хил. евро

...
България ще отпусне хуманитарна помощ на стойност 200 хил. евро
Коментари Харесай

България отпуска 200 хил. евро за намаляване на мигрантите към Европа

България ще отпусне филантропична помощ на стойност 200 хиляди евро за понижаване на миграционните потоци към Европа. Това е планувано в плана на съглашение сред страната и Европейската капиталова банка, утвърден от Министерския съвет, оповестява държавният пресцентър. Средствата ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерство на външните работи, предопределен за публична помощ за развиване и филантропична помощ.

По този метод България се включва в Инициативата за икономическа резистентност, която обезпечава поддръжка в това число за финансирането на планове в страните от Западните Балкани за превъзмогване на аргументите за засилената миграция към Европа. Споразумението следва заложените цели в признатата от Министерския съвет Средносрочна стратегия за помощ за развиване и филантропична помощ за интервала 2016-2019 година

Преди два дни се организира изключително съвещание заседания в Министерски съвет мотив засиления бежански напън от гръцка страна през уикенда, когато в Солун се стигна до конфликти сред полицията и мигранти. Те се бяха организирали посредством обществената мрежа " Facebook " след оповестено известие, съгласно което границите ще бъдат отворени.

В понеделник министър председателят заяви, че границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, само че с Гърция е проблем. " Помните какъв брой тежък бе Балканският път, успяхме да се оправим тогава. Жандармерията е там, армията има подготвеност, насищаме с техника и хора, с цел да може да опазим страната ", означи Борисов. По думите му би трябвало да има подготвеност за задържане на бежанци, с цел да не се разпилян из страната. Министър-председателят разпореди да се видят центровете, да се вземат всички ограничения, службите да подават навреме информация за ситуацията, в случай че е належащо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.Позицията на вътрешния министър Младен Маринов е, че на този стадий няма сигнали в България да има емигрантски организации като в Гърция и Турция. " Следим обстановката доста деликатно още от първото приемане на сигнали за допустимо придвижване на огромни групи на емигранти в Турция и Гърция. До този миг обстановката наподобява овладяна и в двете страни ", уточни той. " Но имаше съществени опити, тъй че не е изключено те да преминат в друга организационна форма ", разяснява Маринов.

Министерството на защитата е в подготвеност да изпрати нужните хора, транспортна техника и уреди на границата при потребност, увери вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. " Оценката е, че опцията нещо сходно да се случи не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните проекти взаимоотношение при потребност се реагира ", сподели той и добави, че измежду самите емигранти има хора, които пробват да провеждат придвижване към Западна Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР