България ще отгледа и прибере с 99% вероятност най-добрата си

...
България ще отгледа и прибере с 99% вероятност най-добрата си
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: Очаква ни топъл и сух август, а през септември - прекрасна златна есен

България ще отгледа и прибере с 99% възможност най-хубавата си годишна продукция на зърно, откогато се води статистика, твърди климатологът
По данни на Европейската работа за климатичните промени „ Коперник “ през юли 2019г. още веднъж е маркиран температурен връх. Станахме ли очевидци на нещо извънредно? Какво време да чакаме, отговори особено за Tribune.bg дава климатологът проф. Георги Рачев.

- Юли месец е най-горещият, регистриран в миналото. Къде бяха маркирани върхове?

- Рекорди бяха маркирани на 25 юли, когато Париж усъвършенства личния си връх с повече от градус и половина, а в Холандия, Белгия и Германия също усъвършенстваха абсолютния си най-много. Периодът 23-26 юли беше извънредно парещ за Западна Европа и там за тези безспорни максимуми се водят наблюдения от съвсем 200 години. За благополучие тази топла вълна беше доста къса. Те на практика бяха три талази, две от които по-съществени, само че продължиха единствено 3-4 дни и тази жега нямаше нищо общо с горещината от 2013г., когато 70 000 европейци в Германия, Холандия и Швейцария пострадаха от горещините. Имаше жертви не тъкмо от горещините. Това бяха възрастни хора, които прибързано починаха, тъй като топлото време в допълнение обостри техните болести. Така че това е този „ кръвен налог “ на климатичните промени.

- Имаше ли необикновени климатични феномени за България?

- Нищо извънредно, в противен случай, това лято е сходно на миналогодишното, само че с по-малко превалявания. И бързам да кажа, че и аз имам другари, които доста се интересуват от времето. Забележете, колкото по-богата става една нация, толкоз повече тя стартира да обръща внимание на качеството си на живот. И тогава малко по-хладното време заран, дребното по-топло време следобяд стартират да се усещат като особеност, като нещо неестествено. Тази година, защото аз добре проследявам професионално репортажите, имаше много материали, че влошеното време ще повлияе на зърнените култури, че те са зле. Имаше прогнози, че сушата, топлото време, ранното поникване, незадоволителната влага ще нанесат трайни и основни загуби на хората от агробизнеса, които работят под намерено небе. Преди време, на конференция на Асоциацията на зърнопроизводителите се разбра, че България ще отгледа и с 99% ще прибере може би най-хубавата си годишна продукция на зърно, откогато се води статистика. Подобен връх имаше 2017г. България прибра над 11 млн. тона зърно - царевица, слънчоглед, ечемик и на първо място пшеница. Ние гоним съвсем 6 млн. тона пшеница, забележете при съвършено качество. Някъде към 20% от тази пшеница е с екстра качество и към 48% - с доста положителни хлебопекарни качества. Това значи експорт за може би 2.5-3 милиарда лева от България, в случай, че вътрешният пазар няма да пострада по никакъв метод от неналичието на каквото и да е.

- Споменахте, че и тази седмица ще има по-високи температури?

- Да, август месец като предходната година желае да затвърди своето значително място в лятото като един доста топъл месец. Ще го усетим в края на седмицата и като парещ месец. Такъв и би трябвало да бъде август месец съгласно климата на България. Той така и така е месецът с минимум превалявания. В цялата година, за 70-80% от територията на страната, август е месецът с минимум превалявания. Сега би трябвало да е изсъхнало, с цел да можем да получим това, което е родила земята, то да бъде качествено и с висока ценова стойност. Сега е времето да се вдигне захарността на гроздето, с цел да може да се получи прелестна годишна продукция от десертно грозде. Да не приказваме за виненото грозде. Малка България е доста сериозна карта на пазара на винопроизводителите. Това ще се усети и идващите години. Така че август месец се обрисува да бъде топъл, с температура от 1.5 до 2.5 градуса по-висока от естествената, с превалявания близки и по-ниски от естественото, което значи съвършен плажен сезон. Който е на морето, просто ще е блъснал в десетката. Тези, които са на полето, а не забравяйте, че това са към 1.5 млн. българи ангажирани в селското стопанство, ще приберат една добра и качествена годишна продукция. Тези от тях, които са на поливни площи, ще осъществят една доста добра облага.

- А който пропусне август и отиде на море през септември?

- Чака ни един прекрасен септември месец. Септември на 3-4 години веднъж е неприятен, тъй като „ неприятен “ е наше човешко определение, т.е. той е студен и дъждовен. Обикновено септември месец е топъл. Вярно е, че слънчевото греене понижава. Продължителността на деня също понижава, само че продължаваме и ще имаме една прелестна златна есен. /tribune.bg

Визитка:

Проф. Георги Рачев е учител по синоптичен разбор и синоптична климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Специалист е в областите възобновими енергийни източници и качество на атмосферния въздух.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР