България ще осигурява ток за Северна Македония до март 2023

...
България ще осигурява ток за Северна Македония до март 2023
Коментари Харесай

Ток и газ за Скопие. За какво говори в София македонският премиер Димитър Ковачевски

България ще обезпечава ток за Северна Македония до март 2023 година и ще разреши на Скопие да резервира размери природен газ от хранилището в Чирен. За това се схванаха министър председателите Гълъб Донев и Димитър Ковачевски на среща в София.

По-късно в понеделник президентът Румен Радев още веднъж назова двете страни приятелски и сподели на македонския министър председател, че макар бурните политически пристрастености връзките сред София и Скопие " лежат върху здрав пиедестал ", който е оттатък всякаква политическа обстановка.

По думите на премиера Донев България ще обезпечи на Северна Македония към 200 мегаватчаса базова равномерна електрическа енергия за интервала до 31 март 2023 година

Ковачевски добави, че двамата са разискали и цените, " които би трябвало да дават отговор на европейските правила ".

Двамата министър председатели са разискали и опциите за средносрочно и дълготрайно съдействие в газовата сфера. Така Северна Македония ще получи опция да резервира избрани размери природен газ от хранилището в Чирен от газа, който ще постъпва от бъдещия терминал за полутечен газ в Александруполис по интерконектора сред България и Гърция.

Идеята е Скопие да може да черпи избрани размери на дневна база, с цел да няма опасения, че не може да усвои избрани количества, сподели Гълъб Донев, съгласно който България е била и остава енергиен водач на Балканите.

По късно по време на срещата си с президента Радев Ковачевски дефинира диалога си с Гълъб Донев като положителен и сподели, че той е траял повече от плануваното.

Румен Радев е уверил Димитър Ковачевски, че България ще бъде " още веднъж солидарна с братска Македония " по политическите договорености, свързани с началото на договарянията с Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР