България Ще ни плащат ли първите 3 дни от болничния

...
България Ще ни плащат ли първите 3 дни от болничния
Коментари Харесай

Ще ни плащат ли първите 3 дни от болничния

България Ще ни заплащат ли първите 3 дни от болничния Според обществения министър предлагането на АИКБ първите 3 дни от болничния да не се заплащат нито от работодателя, нито от Национален осигурителен институт, е „ непропорционално, прекалено и обществено недопустимо ”  Надежда Неменски 20 септември 2019, 14:44  Ще ни заплащат ли първите 3 дни от болничния Източник: iStock/Guliver Images
инистърът на труда и обществената политика Бисер Петков не е склонен с концепцията първите 3 дни от болничния да не се заплащат нито от работодателя, нито от Национален осигурителен институт.

Това сподели той на кръгла маса на тематика „ Злоупотребите с болнични листове – нездравословен за обществото феномен”, проведена от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според обществения министър предлагането, направено от АИКБ, е „ непропорционално, прекалено и обществено неприемливо” .

От АИКБ оферират паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възобновяване на работоспособността.

Бисер Петков призна, че от 2012 година в действителност има повишаване на издадените болнични листове, само че решение с този проблем може да се откри по различен метод. Затова той предлага

да се разиска опцията за ограничаване на интервала, в който персоналните лекари могат да издават болничен лист .

Сега този период е до 14 дни непрестанно. „ Мисля, че във времето обратно е било до 7 дни”, добави Бисер Петков. Освен това той добави, че може да обмисли и ограничаване до 40 дни в общата дълготрайност в границите на една година, в която персоналният доктор може да издава болничен лист.

Според него може да се одобри и мярка, в която работодателят взе участие в обезщетяването на служащите за не повече от 15 дни в границите на годината. Възможно е да се разиска и опцията за преразпределение на изплащането на дните сред работодателите и държавното публично обезпечаване.

Бисер Петков е на мнение, че

общата сума на компенсации на издадените болнични нараства и поради повишението на междинния размер на приходите .

Освен това част от аргументите за повишаването на болничните са и при тяхното издаване.

Миналата седмица на среща с основния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, ръководителят на АИКБ Васил Велев и изпълнителния ѝ шеф Добрин Иванов нарекоха злоупотребите при издаване на болнични листове „ най-масовата кражба “ в България.

Според организацията въведената през 2010 година процедура първите три дни болнични да се поемат от предприятията облекчава измамите, защото работодателите не разполагат с механизъм за надзор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР