България ще настоява за запазване на кохезионните фондовеПремиерът се извини

...
България ще настоява за запазване на кохезионните фондовеПремиерът се извини
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Трябва да нормализираме отношенията с Русия и Турция

България ще упорства за опазване на кохезионните фондове


Премиерът се извини на жителите на София за полицейската защита и терзанията


„ Ако има тематика, където България ще се държи най-твърдо и безпристранно по време на председателството, това е тематиката за кохезионните фондове. ” Това съобщи на брифинг министър председателят Бойко Борисов след първото съвещание на българското държавно управление и Европейската комисия в НДК.

Борисов бе безапелационен, че кохезионните фондове са жизненоважни за дребните страни като България. Той акцентира, че най-безрисковата вероятност за Балканите е да се построи инфраструктурата в района. „ Мисля, че това ще даде опция за по-голяма конкурентоспособност, вложения, туризъм и доближаване на хората ”, уточни Борисов.

Премиерът напомни, че „ Турция, и Русия са огромни съседи на Европейския съюз ”. „ Моето мнение е, че би трябвало да възстановяваме връзките с тях. Но това ще бъде тематика на Европейския съвет ”, съобщи министър-председателят и добави, че спазването за съглашението за миграция е извънредно значимо за Европейския съюз.

„ Благодарение на Турция мигрантският поток понижа в пъти. Ние държим прецизно за спазването на закона за свободата на медиите. Ще търсим друга форма да подобрим връзките сред Европейския съюз и Турция. Надявам се това да се случи – за положителното на района и на Европейския съюз ”, добави Борисов.

По тематиката за присъединението на България към Шенген министър председателят прикани клишето „ Българи и Румъния ” да изчезне скоро, тъй като не го заслужаваме. „ Всички мои държавни управления до момента са спазвали прецизно критериите и всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го създали. България е във валутен ръб с голям фискален запас ”, сподели още Борисов. Той изрази вяра скоро да влезем в чакалнята на еврозоната.

Премиерът благодари на Жан-Клод Юнкер за създадения европейски план за газовия хъб „ Балкан ”. „ Той дава опция България да не бъде осъдена, да не бъде изолирана. Да се възвърне правдата и България да бъде център освен на газоразпределянето, само че и за доставките на друг тип газ ”, изясни Борисов.

„ Освен съветски, в схемата има азерски, има румънски и газ от локално произвеждане. Когато приказваме за газов хъб, не приказваме за пренос, а за същинска диверсификация и спазването на третия енергиен пакет. За даването на опция България да се върне на мястото, където беше ”, изясни той.

„ Докато ние бяхме най-лоялният член на Европейски Съюз, спазвайки и глобите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Руски поток се трансформира в Турски поток ”, разяснява министър председателят. „ Благодаря на Комисията, че съумя да отбрани интереса на България, тъй като да бъдеш предан, не значи да бъдеш осъден ”, посочи Борисов.

Премиерът се извини на жителите на София за полицейската защита и двудневните терзания поради гостите от Европейски Съюз. „ Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга постройка, където да създадем председателството“, разясни Борисов.

„ Биовет ” взима 100 млн. евро по Плана „ Юнкер ”


Ще бъдат построени нови мощности в Разград и Пещера


Разкриват 210 работни места

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз стартира с финансиране в размер на 100 млн. евро по Плана „Юнкер“ за предприятието „ Биовет ” на предприемача Кирил Домусчиев. Заемът се отпуска от Европейската капиталова банка. Той има за цел повишение на равнищата на произвеждане и научно-изследователска активност в региона на животните. В резултат на финансирането ще бъдат основани 210 работни места в селските региони на България. Проектът обгръща проектирането, построяването и ръководството на две нови уреди: оборудване за ферментация в Пещера, в което ще се създават дейни субстанции, хранителни добавки, ензими, пробиотици и подготвени лекарствени препарати за възстановяване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов цех в Разград, за производството на ваксини за животни. Проектът ще даде опция на предприятието да организира научноизследователска и развойна активност в региона на микробиологията и създаването на нови артикули, като ваксини и ензими.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и министър председателят Бойко Борисов участваха на подписването на съглашението от зам.-председателят на Европейска комисия Юрки Катайнен, земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният шеф на „Хювефарма“, чието дъщерно сдружение е „Биовет“.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер:


България никога не е най-корумпираната!

 Топла прегръдка сред Жан-Клод Юнкер и Федерика Могерини, представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Снимка: Пламен Стоименов Топла прегръдка сред Жан-Клод Юнкер и Федерика Могерини, представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Снимка: Пламен Стоименов
„ Българското държавно управление се бори с корупцията и реализира забележителен прогрес в последните години. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на конференция в Зала 6 на НДК след общото съвещание на Колегиума на европейските комисари и българското държавно управление.

Юнкер разгласи, че е уверен, че този проблем ще откри своето решение, което ще покаже, че никога България не е най-корумпираната страна. „ Проблем с корупцията в България има, само че го има и в други страни ”, разяснява още той.

Шефът на Европейска комисия акцентира, че в страната ни „ бюджетният недостиг е нещо непознато, безработицата пада и всичко това демонстрира, че е реализиран сериозен прогрес. ”

„ Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които дават отговор на условията имат това право и обвързване ”, уточни той. „ Не съм казвал, че България би трябвало да стане член на еврозоната на следващия ден в 12.00 часа, а споделям, че България е на добър път ”, разяснява Юнкер.

За следващ път той бе безапелационен, че „ мястото на България е в Шенген ”. „ България извършва всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има държавни управления, които към този момент блокират присъединението й, макар действителността ”, уточни Юнкер и посочи, че в случай че би трябвало, въпросът за присъединението може да се повдигне и на Европейски съвет.

Официалните посетители подвигнаха тост с Дорнфелдер


Представяме пред евроделегатите модерното лице на родното винарство

 0203.indd На формалния коктейл по случай старта на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз над хиляда високопоставени посетители и членове на европейските институции подвигнаха тостове с неповторимите български виновност. Еврогостите пробваха от ексцентричния вид Дорнфелдер, който се отглежда само от избата New Bloom Winery в Съединение.

Според специалистите качеството на виното се дължат най-много на положителния тероар – производителят работи с напълно лични лозови масиви в Тракийската равнина. New Bloom Winery е определена да показа своите виновност и на още няколко основни събития в границите на председателството, като модерното лице на родното винарство.

Серията виновност New Bloom се появиха на пазара тази пролет със поръчката за атрактивни виновност в жанр Нов свят с съвременна визия. New Bloom включва едно бяло вино – купаж сред Совиньон блан и Шардоне, както и розе – купаж от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира. От зимата към тях бяха добавени аленото Дорнфелдер и Регент.

„ Дори наши сътрудници от Германия са учудени какъв брой добре се развиват немските сортове Дорнфелдер и Регент тук. Климатичните условия, почвите, слънцегреенето и като цяло благосъстоянието на тероара, им дават опция да разкрият непредвиден капацитет ”, разясниха от българската маза. Тези два сорта изискват следен рандеман на гроздето, с цел да се подсигурява, че единствено най-хубавото ще отиде за ферментация. Периодът на гроздобера също е от изключителна значимост, тъй като единствено няколко дни закъснение може да коства цялата годишна продукция, разясняват винените технолози. Гроздето се бере на ръка и се транспортира в обособени касетки до избата, която е единствено на 6 км от лозовия масив.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР