България ще наложи вето на решението на ЕС за руското

...
България ще наложи вето на решението на ЕС за руското
Коментари Харесай

България може да наложи вето на ембаргото за руския газ

България ще наложи несъгласие на решението на Европейски Съюз за съветското петролно ембарго, в случай че не бъде включена в листата на страните, които ще отсрочат въвеждането на тази глоба.

В Брюксел през днешния ден се организира съвет на посланиците на страните членки на Европейски Съюз. На него взе участие и българският посланик Румен Александров.

Европейски Съюз предложи отсрочване на съветското петролно ембарго за Унгария, Словакия и Чехия Заседанието е почнало сутринта, а посланиците са безапелационни, че ще продължи, до момента в който не се реши за съветското петролно ембарго.

Комисията е показала лека трансформация на проекта, в която е препоръчано да се вкара изключение за Унгария, Словакия и Чехия. Това обаче не е препоръчано за България.

Източници на Нова телевизия декларират, че от София е получен червен байрак, което значи, че в случай че и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи несъгласие.

Унгария и Словакия желаят по-дълъг интервал на преустановяване. Според актуалното предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от Европейски Съюз, с цел да се откажат от съветския нефт. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, с цел да приспособяват своите вериги за доставки. Те евентуално ще съумеят в напъните си - евентуално ще получат две години повече от останалата част от Европейски Съюз.

Чешката република и Словакия евентуално ще се причислят към тази скица за освобождение, защото и двете са по сходен метод подвластни от съветския нефт.

По обед стана ясно, че срещата на Комитета на непрекъснатите представители е завършила тематиката с 6 пакета наказания, без решение за момента. Очаква се да продължат или по-късно през днешния ден, или на следващия ден.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР