България ще може да разчита на евентуални доставки на газ

...
България ще може да разчита на евентуални доставки на газ
Коментари Харесай

Ще можем да взимаме газ от Румъния до Нова година

България ще може да разчита на възможни доставки на газ от Румъния в края на тази година. Това ще стане допустимо, откакто северните ни съседи приключат с плана за създаване на компресорна станция "Подишор ". След построяването й потокът на синьо гориво по междусистемната връзка ще може да се обръща и към България, а не както е сега – единствено в посока Румъния. Това стана ясно по време на срещата на енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Тома-Флорин Петку. Проблемът още от построяването на интерконектора, е че налягането в нашите тръби е по-високо от това в румънските. Така макар построяването на свързващата тръба под Дунав, към този момент само България може да подаде на Румъния газ. След приключването на компресорната станция връзката действително ще може да работи и в двете направления.

" Енергийното съдействие сред страните ни е на доста положително ниво, както в областта на природния газ, по този начин и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е измежду главните цели на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управническата стратегия на сегашното българско държавно управление ", означи Петкова по време на срещата. Двамата министри бяха безапелационни, че с въвеждането в употреба на интерконектора България-Румъния страните са дали отличен образец за осъществяване задачите на Европейския енергиен съюз.

Българският и румънският електроенергиен оператор разискват опцията за сключване на съглашение за даване на взаимна спешна помощ за застраховане на енергийните им системи. За това също се договориха Петкова и Петку.

В рамките на българо-румънската работна сесия бе обменена информация и по повод напредъка в офшорното изследване на петрол и природен газ в Черно море. От румънска страна бе проявен интерес за доставка на количества природен газ от локален рандеман в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.

Двете страни приветстваха опцията за обединяване на пазарите за електрическа енергия.

Във връзка с повишените условия на Европейския съюз във връзка с огромните горивни съоръжения, министър Петкова срещна румънския си сътрудник с процеса по искане на дерогация. България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, тъй че да се даде опция за продължение работата на въглищните централи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР