България ще купи бойни самолети F-16 от САЩ, като се

...
България ще купи бойни самолети F-16 от САЩ, като се
Коментари Харесай

Държавата има пари за самолети и субсидии, но не и за болни деца

България ще купи бойни самолети F-16 от Съединени американски щати, като се чака да заплати за тях сума от порядъка на към 2 млрд.лв. Няма да се спирам в детайли на въпросната договорка и по какъв начин след посещаване на Цветан Цветанов в Съединени американски щати беше решено изборът на нови изтребители да бъде политически, а не експертен. Нито ще се занимавам в елементи с ценообразуването на самолетите или съпоставяне със средствата, за които други страни купуват изтребители от клас F-16 или по-висок.
Защото въпреки и доста значима, тематиката за избора на нов военен аероплан, не е повода да пиша този коментар. Провокира ме следващият вик за помощ, който приканва да се съберат пари за животоспасяваща интервенция на бебе.
И до момента за мен остава необяснимо по какъв начин страната е в положение да заплати 2 милиарда лева от нашите налози за нови самолети, само че когато някое българско дете се потребност от средства за оцеляване, тогава опираме до... щедрост. Военните дейности са въпрос на държавен бюджет, а ракът при деца - на добра душа. Първото наложително - второто пожелателно.
Дарете колкото можете да отделите и има късмет детето да оцелее. Ако не...здраве да е. Пардон, по този начин било писано. Не е ли надалеч по-логично, откакто се тупаме в гърдите какъв брой обществено общество сме, приоритет да бъдат децата в потребност, а не самолетите и партийните дотации.
Защо парите за тези животоспасяващи интервенции да не идват напълно от Здравната каса, а самолетите и дотациите да не зависят от щедрост? И без това договорката със Съединени американски щати е за самолети, които в бъдеще ще се произведат, за какво и ние да не платим с пари, които в бъдеще ще съберем?
Колкото до партийните дотации, не виждам нищо неприятно парите за партиите да идват единствено от дарения, при ясна отчетност. Нека да се видят кръговете от предприемачи и структури, които стоят зад партиите. И какъв брой хора им имат вяра задоволително, с цел да дарят персонални средства в името на техните хрумвания?
Това обаче няма да се случи. Ще четем следващия вик за помощ, а животът на нуждаещия се ще си остане негов проблем, само че не и на страната. През това време хората по високите етажи ще продължат с " договарянията на елитно " равнище, където няколко милиона повече или по-малко няма изключително значение. А тези дребни за страната, само че непостижими за `малките " хора суми, ще продължат да зависят от щедрост.
Напоследък нашумя новата продукция на HBO за " Чернобил ". Жертви на властовото " безмълвие на агнетата " не престават да се раждат с разнообразни малформации и разновидности. Те обаче не са проблем на страната, макар че точно нейните управници изкараха личния си народ на церемониал под радиоактивен дъжд и го оставиха да яде инфектирана храна.
В бъдеще още веднъж ще слушаме по какъв начин " благотворителността е хубаво нещо " и ни сплотява като общество. Ще слушаме по какъв начин Бойко " ни е купил самолети и ни е построил автомагистрали ", по какъв начин " благородно " партиите са си понижили дотациите. Благотворителността може и да е заслужен акт, само че потребността от нея е покруса за обществото.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР