България ще кандидатства едновременно за членство в т.нар. чакалня на

...
България ще кандидатства едновременно за членство в т.нар. чакалня на
Коментари Харесай

България започва разговори за влизане в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната до дни

България ще кандидатства по едно и също време за участие в така наречен чакалня на еврозоната (механизма ERM 2) и Европейския банков съюз. В идващите дни български публични представители ще посетят Европейската централна банка и Европейската комисия, с цел да обсъдят " интензивно " процедурите по присъединението и времевия график. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.
Доскоро позицията на българското държавно управление бе, че с приоритет би трябвало да е влизането ни в преддверието на еврозоната, а по-късно в Банковия съюз, което по този начин или другояче би трябвало да стане, в случай че приемем единната валута. На процедура обаче страната ни остана без избор, откакто в последните отчети за доближаването на Еврокомисията и на ЕЦБ участието в Банковия съюз бе сложено като изискване пред България за влизане в чакалнята на еврозоната.
Членство в Банковия съюз на еврозоната значи ЕЦБ да поеме надзора над огромните банки в страната и да взима решенията за преструктуриране на закъсали банки. Преди време по този мотив Българска народна банка излезе със мнение, че сходна стъпка е доста рискована, написа Сега.
Според Горанов едновременното участие в ERM 2 и банковия съюз е огромно предизвикателство. " Няма друга страна, която да е минавала до момента по този път. Има много неясноти, както от процедурни, по този начин и от времеви темперамент ", посочи финансовият министър.
" Крайният резултат, както си го представям, е, че до една година ще можем по едно и също време да влезем в " тясно съдействие " с банковия съюз и с ERM ", заключи той. И добави, че би трябвало да бъдем " твърди " в диалозите с нашите сътрудници, с цел да не се повтори безкрайното очакване за Шенгенската зона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР