България ще изпълнява плавно новите цели за увеличаване на дела

...
България ще изпълнява плавно новите цели за увеличаване на дела
Коментари Харесай

България ще се стреми плавно да увеличава дела на ВЕИ енергията до 2030 г.


България ще извършва гладко новите цели за увеличение на каузи на възобновими енергийни източници, които си е сложил Европейския съюз. Това излиза наяве от плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата за интервала 2020-2030 година Планирано е точно въз основата на този документ да бъде актуализирана и Енергийната тактика на страната ни, която пък ще бъде с небосвод до 2050 година

Според плановете на Плана страната ни няма желание да допусне грешката си отпреди десетина години, когато даде високи преференциални цени за изкупуване на тока от слънце и вятър. Това деяние докара до тежки финансови проблеми НЕК, които остават нерешени и в наши дни. Сега предлагането е на противоположния полюс – страната ни планува гладко нарастване на каузи на ВЕИ в крайното ползване. Чак в края на интервала то ще доближи към 25% от потреблението, сочат плановете.

Дял на силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в брутното извънредно ползване на сила в страната за интервала 2021-2030 година

 F30064

 F30065

Държавата не планува и нови дълготрайни контракти за изкупуване на зелената сила, тласък са планувани единствено за покривните слънчеви съоръжения. Запазват се само тласъците за дребни покривни ВЕИ съоръжения с мощ до 30 квт.

 F30066

 F30067

Като подобаваща форма на подкрепяне се обмисля и опцията за провеждането на търгове за даване на потенциал за производството на електрическа сила от възобновими източници и даването на добавка под формата на награда към пазарната цена за продавания ток на свободния пазар. България също по този начин възнамерява да се включи в Платформата на Европейски Съюз за развиване на възобновимата сила. Чрез нея ще се дава опция за търговия с дялове на зелена сила сред другите страни.

Предвидените политики и ограничения за интервала след 2020 година обезпечават взаимовръзка сред съществуващите и плануваните политики и ограничения в границите на измерението „ Декарбонизация “, както и сред съществуващите и плануваните политики и ограничения по останалите измерения на Енергийния съюз до 2030 година Поради спецификата и взаимозависимостта на резултата и предстоящите резултати, ограниченията и политиките в региона на силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) са сложно съчетани с тези от измерение „ Енергийна успеваемост “. Положени са старания за реализиране на съгласуваност на националните политики в региона на климата и енергетиката, като се употребяват и опциите за районното съдействие с други държави-членки, тъй че да бъдат привлечени нужните за тяхното осъществяване вложения, е записано в документа.

 F30068

В Интегрирания проект още веднъж се предлага вложение в планове за зелена сила като хидровъзел „ Яденица “, който е част от ПАВЕЦ „ Чаира “. Проектът е част от проектите на НЕК от дестилетия и е основен за балансирането на енергийната ни система. Тежкото финансово положение на държавната компания обаче пречи да се заделят средства за инветсиции в хидровъзела. Прави усещане, че в плана липсва каквато и да е инфорация за създаване на хидроенергийна каскада „ Горна Арда “. Подобен ВЕИ план също би бил от изключително значение освен за родната енергетика, само че и за районната.

Новият „ Модернизационен фонд “

В интервала 2021-2030 година България ще се възползва от капиталовата поддръжка, която ще се дава по новият Модернизационен фонд. Чрез фонда ще се търсят разновидности за финансиране на планове за възобновима сила, възстановяване на енергийната успеваемост, запазване на сила и модернизиране на енергийните мрежи. Фондът ще се сътвори на съображение член 10Г на Директива (ЕС) 2018/410 на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2018 година за изменение на Директива 2003/87/ЕО за усилване на разходоефективните понижения на излъчвания и на нисковъглеродните вложения, и на Решение (ЕС) 2015/1814, е записано в проекта. Целта на фонда е да подтиква намаляването на вреднитие излъчвания и да поддържа нисковъглеродните вложения.

Запазване на въглищните централи в идващите десетилетия

Фокус обаче е даден за запазването на въглищните централи като главен източник на сила за страна ни. „ Използването на локалните въглищни ресурси има бъдеще като стабилизиращ източник на сила. Централите, употребяващи локални въглища обезпечават към 48% от произвеждане на електрическа сила и са поръчител за енергийната сигурност на България и конкурентоспособността на българската стопанска система “, е записано в отчета на енергийните специалисти.
Правителството ще постави и старания за реализиране на съгласуваност на националните политики в региона на климата и енергетиката, като се употребяват и опциите за районното съдействие с други държави-членки, тъй че да бъдат привлечени нужните вложения за осъществяване на задачите, излиза наяве от отчета.

Финансиране на планове с парите от продажбата на квоти нездравословни излъчвания

България още веднъж ще се възползва от опцията за гратис систематизиране на квоти на излъчвания на Парникови газове на съоръжения за произвеждане на електрическа сила в интервала 2021-2030 година, излиза наяве още от документа. Целта е да се модернизира енергийния бранш, според последните европейски условия.

По проекта е планувано да да бъдат създадени критерии за асортимент на плановете с общ размер на плануваните вложения под 12,5 милиона евро, въз основа на които ще бъде формиран Списък на вложенията, финансирани посредством гратис систематизиране на квоти за излъчвания на парникови газове в интервала 2021-2030 година

 F30069

Ще бъдат създадени и правила за осъществяване на спортна тръжна процедура за асортимент на плановете с общ размер на плануваните вложения над 12,5 милиона евро. Те също ще се финансират посредством гратис систематизиране на квоти за излъчвания на парникови газове в интервала 2021-2030 година За задачата ще бъде нужно и още веднъж да се преправя Закона за енергетиката.

Повечето от плануваните ограничения за развиване на енергетиката ни към този момент са били представяни от енергийния министър Теменужка Петкова. Освен опазване на въглищния бранш е планувано да продължат ограниченията за възстановяване на енергийната успеваемост в промишлеността и публичните здания. Националната стратегия за саниране също е дадена като добър образец и евентуално ще се търсят способи тя да продължи да действа и отсега нататък.

Предвижда се Интегрирания проект да до Брюксел за мнение и чак по-късно ще стартират полемиките по него у нас.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР