България ще изнася до 10 млн. сухи тютюневи листа за

...
България ще изнася до 10 млн. сухи тютюневи листа за
Коментари Харесай

България ще изнася до 10 млн. сухи тютюневи листа за Китай

България ще изнася до 10 млн. сухи тютюневи листа за Китай годишно. Това оповестиха министър председателят на България Бойко Борисов и министър-председателят на Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на държавните управления на страните от Централна и Източна Европа и Китай „ 16+1 “.

„ Сключихме конвенция за земеделската продукция. Това значи, че ще отворим по-широко вратите на нашия пазар за България, за разлика от другите страни в ЦИЕ. Ние се разбрахме България да изнася до 10 млн. сушени листа за пазара на Китай. Можем да предприемем нов вид обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши настоящия баланс на пазара в Китай “, увери министър председателят Къцян.

Бойко Борисов от своя страна разяснява, че това е част от напъните на страната да подкрепи сектора, написа БГНЕС.

„ Знаете какъв брой проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и точно по тази причина неведнъж сме говорили даже, в случай че би трябвало те да дадат свои сортове, които нашите региони да отглеждат и да създадем по този начин, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, с цел да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова споделя министър председателят Къцян, че това е политическо решение, с цел да се подкрепи това произвеждане “, съобщи Борисов.

Къцян разяснява още, че географското разстояние сред страните от ЦИЕ е огромно и по тази причина би трябвало да се потърси механизъм всички те да се обединят и да преглеждат единната и постоянна Европа като постоянен сътрудник в един многостранен свят. Той изрази вяра, че ще пристигна ден, в който ще забележим Европа като една обединена и процъфтяваща партньорска страна, само че с цел да има триумфи би трябвало да се подсигурява мира.

Бойко Борисов сподели, че имаме редкия късмет да дадем подтик на съдействието сред Китай и Европа и приветства думите на своя сътрудник Ли Къцян, че той и неговата страна са за мощна и единна Европа, за съблюдаване за разпоредбите, законите и европейските практики. Според него това опровергава рецензиите, че форматът разделя Европа, само че и дава гаранции, че европейските страни могат да употребяват капацитета и опциите, които дава Китай във връзка с туризма, бизнеса, технологиите и така нататък По думите му Китай се утвърждава като един същински и равносилен сътрудник, и то във времена на търговски войни.

Борисов изясни, че след визитата си в България китайският министър председател ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел и увери, че всичко, което вършим е намерено и разпоредбите, които има Европейски Съюз ще бъдат спазвани.

По време на форума бяха подписани и 7 съглашения с разнообразни страни. Две от тях бяха подписани с нашата страна. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов постави подписа си под взаимна декларация за поощряване на съдействието сред Китай и страните от ЦИЕ в региона на логистиката на електронната търговия. Председателят на УС и основен изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Николай Димитров подписа Програма за взаимни дейности 2018-2020 на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ.

Следващата среща на форума „ 16+1 “ ще се организира през 2019 година в Хърватия, написа NOVA.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР