България ще изнася 10 милиона тона тютюневи листа в Китай.

...
България ще изнася 10 милиона тона тютюневи листа в Китай.
Коментари Харесай

Китай ще изкупува огромно количество от българския тютюн

България ще изнася 10 милиона тона тютюневи листа в Китай. Това е една от съответните сделки сред двете страни по време на срещата 16+1 в София. Новината заяви персонално китайският министър председател Ли Къцян на конференцията след срещата.

"Китай ще отвори по-широко своя пазар за импорт на селскостопанска продукция от страните от Централна и Източна Европа. Разбрахме се за импорт на до 10 милиона тона тютюневи листа на пазара в Китай”, разгласи Къцян.

"Неведнъж министър-председателят Борисов изрази желанието си за взаимоотношения с Китай – да вземем за пример за вноса артикули от тютюневи произведения, тъй като от това зависи поминъка на доста хора от тази страна. Според мен не е задоволително да има единствено взаимно съгласие, само че и взаимно да се разбираме, когато някой помоли за нещо. Можем да предприемем нов вид обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши настоящия баланс на пазара в Китай. Ще се радваме да можем да отговорим на потребностите, споделени от нашия добър другар. Освен това да преглеждаме това като развиване на нашия пазар ", сподели Ли Къцян.

"Надявам се да няма неразбирателство във връзка с това взаимно съгласие и поддръжка. Китай е огромна страна. Тя се намира в развой на развиване и прави всичко допустимо да подкрепя и други страни, които също се стремят към развиване.

На първо място нашата цел е да реализираме взаимна полза ", безапелационен бе китайският министър председател.

Сделката е за изкупуване на до 10 хиляди тона изсъхнал тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа. Ако бъде осъществена в цялостния си размер това значи Китай да изкупува изцяло годишното произвеждане на ориенталски тютюни в България. Според разнообразни агростатистики страната създава 15-18 хиляди тона изсъхнал ориенталски тютюн годишно и към 25 хиляди тона от всички тютюни.

Относно сделката за тютюна Бойко Борисов разяснява: "Знаете какъв брой проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и точно по тази причина неведнъж сме говорили даже, в случай че би трябвало те да дадат свои сортове, които нашите региони да отглеждат и да създадем по този начин, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, с цел да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова споделя министър председателят Къцян, че това е политическо решение, с цел да се подкрепи това произвеждане ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР