България ще инвестира 4.5 млрд. лева в мерки за енергийна

...
България ще инвестира 4.5 млрд. лева в мерки за енергийна
Коментари Харесай

Държавата планира да изхарчи още 4.5 млрд. лв. за енергийна ефективност

България ще влага 4.5 милиарда лв. в ограничения за енергийна успеваемост в идващите пет години. Средствата ще са по линия на няколко европейски стратегии - от Кохезионния фонд, по този начин и посредством Плана за възобновяване и резистентност на Европейския съюз.

България през идващите пет години би трябвало да извърши гигантско изпитание за декарбонизация на стопанската система и за намаляването на разноските за отопление и електрическа енергия. Това значи огромна стратегия за енергийна успеваемост, която включва опит за поддръжка за българската промишленост, с цел да бъде тя по-малко енергийно интензивна, би трябвало да се мисли и за фирмите, притежателите и ползвателите на обществените здания - държавни и общински, изясни вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му огромните задания са свързани с обновяването на тези здания, както и ограничения за енергийна успеваемост на еднофамилните здания. Както и да се мисли и за нови ограничения - по-високотехнологични и по-амбициозни.

Националната стратегия за саниране стартира през 2015 година, в навечерието на тогавашните локални избори, като за нея бяха планувани 1 милиарда лева от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 милиарда лева за дотъкмяване на започнатите действия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР