България ще има своя планета и звезда в Космоса. Ние

...
България ще има своя планета и звезда в Космоса. Ние
Коментари Харесай

България ще има своя планета и звезда в Космоса

България ще има своя планета и звезда в Космоса. Ние сме част от едвам 100 страни в целия свят, които имат опция да дадат име на своя галактически обект.

„ Да се сложим в подтекста на една друга цивилизация, която също гледа към небето и също може би търси други планети, даже живот някъде другаде във Вселената”, споделя Камен Козарев от Института по астрономия пред БТВ.

Да влезем в обувките на извънземните цели и самодейността "Дайте име на екзосвят " – акция, в която 100 страни на земята могат да дат име на своя планета в Космоса. „ Нашата се споделя WASP-21. Намира се на към 850 светлинни години от нас. Тя е доста сходна на нашето Слънце, а самата планета е огромна колкото Юпитер. Тази планета най-вероятно няма твърда повърхнина ", посочи Камен Козарев.

Идеята е планетата да е забележима с дребен телескоп и да се намира на небето по този начин, че да може да се следи от държава-кръстник. Все още не е ясно по какъв начин ще се споделя българската планета, само че към този момент тече конкурс.

„ Би било ужасно, в случай че има имена, свързани с българския фолклор, древнобългарски традиции, богове”, добави Камен Козарев.

Името ще стане ясно през декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР