България ще има чувствителна роля в преговорите за Brexit. Ще

...
България ще има чувствителна роля в преговорите за Brexit. Ще
Коментари Харесай

Британският посланик у нас: На България й предстои важна роля за Брекзит

България ще има сензитивна роля в договарянията за Brexit. Ще си приказваме за есенцията на бъдещите ни връзки, тъй че България до някаква степен ще е на горещото столче. Това разяснява английският дипломат Ема Хопкинс в ефира на Нова тв.
" Ние доста поддържаме вашето първо председателство на Съвета на Европейския съюз. Разбираме какъв брой е значимо за вас, тъй като самите ние сме минали през това. България ще би трябвало да играе доста сензитивна роля - на страна, която да построява консенсус в Европейския съюз ", добави още тя.

" Българите са доста прагматични хора, изключително когато става дума за Европа. Общуват с лекост, имам поради, че стигат елементарно до диалог, от който да излязат решения. Говорила съм с премиера Борисов и той доста упорства да се работи за връзки, които да устройват и Европейския съюз, и Англия ", сподели още Хопкинс.

Тя засегна и тематиката за статута на българите във Англия след Брекзит.

„ Ще им бъде даден статут на уседналост. Всеки, който е там, ще може да остане, до момента в който не приключи срокът за уседналост от 5 години “, конкретизира тя.

„ Ние сме една от най-старите демокрации в света и постоянно сме подхождали малко по-различно към Европа. Решенията за Англия се взимат във Англия. По Брекзит сигурно Брекзит ще има диалози, само че би трябвало по-бързо да преминем към тематиката за комерсиалните връзки. Няма да спрем да влагаме в района, както и в сигурността “, разяснява още посланикът.

Относно тематиката с корупцията, дипломат Хопкинс показа, че се е случвало да получи сигнали за нередности от английския бизнес, само че съгласно нея „ България не е единствената, която се бори с корупцията “.

„ Работим по правосъдната промяна и структурните промени. Друг значим въпрос е дигитализацията. Бях разочарована, когато чух част от разискванията за Истанбулската спогодба. „ Тя е измислена да пази полезности, само че с нея се злоупотребява с политически цели “, приключи посланикът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР