България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън Европейския

...
България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън Европейския
Коментари Харесай

​България ще финансира белодробни трансплантации и в страни извън ​ЕС

България ще финансира белодробни трансплантации и в страни отвън Европейския съюз. Това желание на здравното министерство потуши към този момент митинга на чакащите белодробна трансплантация у нас и техните близки.

Те излязоха на митинг пред здравното министерство и упрекнаха отрасловия министър, че ги е оставил без конкуренция откакто единствената клиника, извършваща трансплантации за българи, прекрати приема на чужденци.

Здравният министър отговори, че към този момент са готови промени в Наредбата, които ще решат въпроса.

За трансплантация на бял дроб чакат 18 българи. Според пациентите и околните им единствената опция за избавление е да станат здравни емигранти.
Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация " Пулмонална хипертония ": От май месец 2017 година досега има осъществена една единствена белодробна трансплантация. Този митинг е проведен пред Министерството на здравеопазването, с цел да подсети на министъра на опазването на здравето, че работата по обгрижване на пациентите, на които им е нужна белодробна трансплантация се бави безпределно дълго.
Здравният министър отговори на протестиращите, че скоро ще може да се финансират трансплантации и в страни отвън Европейския съюз. Това ще стане с смяна в разпоредба, която първо предстои на публично разискване.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Остават още броени дни да мине това разискване и тя ще бъде подписана и ще влезе в действие. Говорехме за Съединени американски щати, Русия, Беларус, Турция.
Пациенти и неправителствени организации поддържаха концепцията и прекратиха митинга. Според тях обаче процедурата ще отнеме доста време.
Тодор Мангъров, ръководител Асоциация " Пулмонална хипертония ": Кой ще търси оферта за тази интервенция? Пациентът няма морално право самичък да търси оферта за тази интервенция, тъй като не е доктор.Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Ще ги търсят обществените органи, на които им е предоставена тази функционалност. Това е НЗОК и Изпълнителна организация " Медицински одит ".Николай Манчев, трансплантиран с бял дроб: Ще мине най-малко година и половина до момента в който се случи да забележим първия трансплантиран българин.
Част от пациентите го нямат това време.

От тази година български лекари се образоват да вършат животоспасяващите интервенции в клиниката във Виена. Очаква се първата трансплантация на бял дроб у нас да бъде направена през 2021 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР