България ще евакуира над 4000 български граждани от Украйна, които

...
България ще евакуира над 4000 български граждани от Украйна, които
Коментари Харесай

Започна евакуация на българите от Украйна

България ще изтегля над 4000 български жители от Украйна, които са поискали отбрана у нас в първите няколко часа от началото на почналата война, стана ясно от изявление на президента Румен Радев в четвъртък сутринта, 3-4 часа след началото на съветската инвазия. От думите му се разбра, че с изключение на всички свои жители в нападнатата страна България е подготвена да одобри и украински жители.

Около 14.15 ч. Министерството на външнит работи на България заяви, че все още над 300 български жители са потърсили помощ за евакуация, като не престават позвъняванията от тяхна страна към Ситуационния център на Министерство на външните работи и към двете ни дипломатически представителства в Украйна.

Засега наподобява, че евакуацията ще е сухопътна - български дипломати ще спомагат на граничните пунктове, въпреки че сега има големи тапи от коли, искащи да изоставен Киев.

Румен Радев: Отворени сме за всички украински жители

" Изключително значима за нас е ориста на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 е броят на хората в Украйна, които към този момент желаят евакуация ", заяви Румен Радев, и увери, че страната ще направи всичко допустимо тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Отворени сме и за всички украински жители, които желаят да потърсят леговище в България, добави президентът.

Кирил Петков: Хората ще бъдат настанявани и в хотели

Министър-председателят Кирил Петков добави, че Министерство на вътрешните работи и ДАНС ще спомагат за скоростното култивиране на документите на хората, а Министерството на превоза ще подкрепи извозването на хората. В напъните ще се включи и Министерството на туризма, като ще се ангажират и хотели, които да одобряват жителите.

" Обмисля се опцията украински жители да бъдат настанени в българската хотелска база ", сподели по-късно пред публицисти министърът на туризма Христо Проданов. Той добави, че би трябвало да се проведат диалози с хотелиерите, на които да бъде посочено какви са изискванията и по какъв начин страната ще заплати за престоя на тези жители там.

Министерство на външните работи: Насочете се към Молдова и Румъния

От Министерството на външните работи оповестиха, че външният министър Теодора Генчовска е разпоредила на дипломатите от задачите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват подпомагане на нашите сънародници, които желаят да изоставен страната.

Българските жители могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера:

Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; ; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail:

Към 14.15 ч. от Министерство на външните работи споделиха, че във връзка със затварянето на някои Граничен контролно-пропусквателен пункт сред Приднестровието и Украйна министерството предлага на българските жители от Южна Украйна да се насочат за влизане в Молдова през пунктовете Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка.

Препоръчително е българските жители от Северна и Западна Украйна да се насочват към граничните пунктове с Румъния.

Посолството ни в Кишинев и консулството ни в Тараклия в Република Молдова имат подготвеност да окажат неотложно подпомагане за безпрепятственото прекосяване на границата от всички български жители на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка.

Сдружението на общините: Готови сме да предоставим заслон

Националното съдружие на общините в България заяви, че също ще окаже подпомагане.

" Българските общини са подготвени да дават бази за заслон на нашите сънародници от диаспорите в Украйна, които потърсят леговище и филантропична помощ у нас след военния спор ", съобщи за БНР кметът на Велико Търново Даниел Панов, ръководител на Националното съдружие на общините. Темата е била разисквана тази заран с президентството.

Кметовете са подготвени да окажат помощ на своите украински сътрудници, в случай че имат потребност. Темата с военния спор в Украйна и опциите на общините да оказват помощ на българите от Украйна ще бъде разисквана в петък на съвещанието на Управителния съвет на Националното съдружие на общините, сподели още Даниел Панов:

" Правото на леговище в Република България е регламентирано в Конституцията на Република България, също по този начин и в закона за леговище на бежанците. Изрично е записано в Конституцията, която дефинира пълномощията на президента да показа леговище, според член 27, алинея 2, да даде леговище на бежанци, преследвани поради техните убеждения или активност в отбрана на интернационално приети права и свободи. Органът, който е оправомощен в сходни случаи, е Държавната организация за бежанците. В случай на всеобщо нахлуване на непознати жители, които са принудени да изоставен своята страна, най-много заради въоръжен спор – революция или непозната експанзия, работят наредбите за краткотрайна протекция ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР