България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще

...
България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще
Коментари Харесай

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще заработи в София

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще проработи в София. Той би трябвало да е подготвен до 2020 година Това сподели европейският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на генерална дирекция " Свързаност " към Европейската комисия Роберто Виола, съобщи организация " Фокус ".

" Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 милиарда евро. от тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите-членки и частните сътрудници ", изясни Мария Габриел.

За плана за България тя посочи, че е на стойност 18 млн. евро, като 12 млн. евро от тях са от България, а 6 млн. евро – от Еврокомисията. " Срокът е до края на 2020 година – до тогава средствата би трябвало да бъдат към този момент оперативни и настоящи. Нещо повече, в идващия програмен интервал на Европейска комисия с новата стратегия " Цифрова Европа " особено за суперкомпютрите има отделени 2.7 милиарда евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развиване. Защото един път основана и работеща, машината към този момент става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се употребяват за България ", изясни тя.

В началото на юни Европейската комисия заяви, че на осем места в Европейски Съюз ще бъдат основани центрове за суперкомпютри - София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).

Центровете за свръхбързи калкулации ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в голям брой области - от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на околната среда, се показва в известието на Еврокомисията.

С работата на центровете ще бъде подкрепено създаването на съществени приложения в области като персонализираната медицина, създаването на медикаменти, биоинженерството, прогнозите за времето.

Очаква се суперкомпютрите да проработят във втората половина на идната година.

По думите на Роберто Виола компютърът, който ще бъде построен в България, е толкоз мощен, колкото компютъра в НАСА. " Компютърът, който ще бъде построен в България, е толкоз мощен, колкото компютъра в НАСА. Това ще бъде най-мощният супер компютър – ще бъде измежду първите 10 в Европа и измежду първите 50 в света ", съобщи Виола. Той уточни, че има три съществени сфери на приложение. " Хората ще имат по-добро схващане за редица заболявания като рака. На второ място е околната среда ", изясни той и уточни още, това ще е най-голямата мрежа в Европа.

Виола съобщи, че посредством суперкомпютъра ще могат да се планува торнадо, както и трусове. Той благодари на България за огромната инвестиция, която ще направи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР