България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни

...
България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни
Коментари Харесай

Радев порица ощетяването на малките общини

България ще бъде сполучлива, когато и дребните общини са мощни и финансово самостоятелни. Това е подчертал президентът Румен Радев в диалог с кмета на Каспичан Милена Недева, оповестиха от прессекретариата на президента. Двамата са разискали вероятността за финансова децентрализация на общините.

Президентът Радев е взел участие в тържественото честване на празника на Каспичан. Държавният глава е бил посрещнат от почетен часовой на централния площад "Възраждане " в града, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е отслужил водосвет. Венци и цветя са били поднесени пред мемориал "Майка България " в памет на починалите за свободата на Родината.

В приветствието си към жителите президентът е показал, че е належащо да се основават по-добри условия за живот в дребните обитаеми места, тъй като младежите там също желаят качествено обучение, опазване на здравето, работа и публични услуги. Президентът е изтъкнал, че страната има безвъзвратен ангажимент да поддържа младежите да остават в дребния град, да учат, да се осъществят и да бъдат почтени жители и наследници на своя край.

Кметът Милена Недева е отчела пред президента проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан младежи, като съществени провокации за града. Недева е показала, че измежду главните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на обещано обитаемо място, което не е задоволително добър измерител на нуждата от финансова поддръжка.
Има диспропорция във финансирането на огромните и дребните общини. Ако загубим дребните, ще бъде пагубно, ще изгубят и огромните, е отбелязал Румен Радев. Той е добавил, че страната би трябвало да подкрепя неповторимите локални дребни производства по образеца на други европейски страни.

Президентът е изразил страдание, че постоянно общините получават поддръжката на страната съгласно партийната принадлежност на кметовете и по тази причина е нужна смяна на тази порочна процедура.

В словото си пред жителите на Каспичан Радев е уверил, че като държавен глава ще постави старания да не престават дейностите за откриване на голямото национално благосъстояние и духовното завещание в античната столица Плиска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР