България ще бъде сериозен нетен получател на средства от бъдещия

...
България ще бъде сериозен нетен получател на средства от бъдещия
Коментари Харесай

България ще плати 3.3 млрд. евро, а ще получи 15 млрд. от фонда на ЕС за Covid-19

България ще бъде сериозен чист адресат на средства от бъдещия фонд на Европейски Съюз за възобновяване от рецесията с Covid-19, сочат сметките на Европейската комисия, оповестени на 27 май.

В сряда Европейската комисия разгласи огромен проект за издаване на общ коронадълг на Европейски Съюз от 750 милиарда евро, които да бъдат набрани на интернационалните финансови пазари. С тази сума ще се укрепи бюджета на Европейски Съюз за идващите седем години, който е разчетен на 1.1 трилиона евро. Така, общата сума, която ще изхарчи в съюза до 2027 година, ще бъде 1.85 милиарда евро.

За да се набяви сумата от 750 милиарда евро, всяка от 27-те страни членки ще би трябвало да издаде държавни гаранции съгласно каузи си в брутния народен приход на Европейски Съюз. За България той е 0.4%, което значи, че България ще би трябвало да издаде държавни гаранции за 3.3 милиарда евро или към 6.5 милиарда лева

Според оферти от Европейска комисия принцип на систематизиране на средствата България следва да получи 15 милиарда евро по другите стратегии.

" Като цяло, Хърватия и България ще бъдат страните, които ще получат най-голямо чисто финансиране от фонда за възобновяване - към 20% от Брутният вътрешен продукт. Следват Гърция, Латвия и Словакия с дял над 10%. Сметката за фонда за възобновяване ще бъде платена най-много от Германия ", разяснява икономистът от " Отворено общество " Георги Ангелов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР