България ще бъде представена като Европейска Турция, опасяват се от

...
България ще бъде представена като Европейска Турция, опасяват се от
Коментари Харесай

Скандал с третата БГ изложба в Лувъра

България ще бъде показана като „ Европейска Турция ”, притесняват се от Българска академия на науките
Скандал се заформя към идната трета галерия на България в Лувъра. Според Българска академия на науките, българската страна ще бъде показана като „ Европейска Турция ”. В нея православни икони ще бъдат сложени в департамент „ Ислямско изкуство ”. Кураторът на изложбата е взел това решение, защото желал да показа взаимоотношението сред ислямското и християнското изкуство по нашите земи в интервала XVI-XVIII в.

През лятото на 2020 година Лувърът ще показа изложбата с работното заглавие " Изкуство и култури в България (16-18 век) ". В нея обаче православни икони ще бъдат сложени до турски ятагани, което провокира острата реакция на Института по проучване на изкуствата към Българска академия на науките, заяви Нова тв.

„ Несериозно е, че ще бъдем показани като " Европейска Турция " в изложбата в Лувъра ”, сподели министърът на културата Боил Банов в Народното събрание по тематиката.

Той изясни, че решението третата ни галерия там да бъде с артефакти от 16-18 век е взето още през 2016 година

" Аз не съм ксенофоб. Надявам се, че всички ние също не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като приказваме за 16-18 век ще има доста неща, свързани с исляма, ще има и доста неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са полезности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната черква и така нататък ", разяснява още Банов.

Председателят на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов пък отпътува незабавно за Париж на среща с президента на Лувъра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР