България ще бъде осъдена за втори път от съда в

...
България ще бъде осъдена за втори път от съда в
Коментари Харесай

Борислав Сандов: България за втори път на съд заради мръсния въздух

България ще бъде наказана за повторно от съда в Люксембург поради мръсния въздух. Това съобщи по време на визитата си в Русе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който посети крайдунавския град поради отворено писмо на жители, в което упорстват да се вземат редица ограничения за справяне със замърсяванията на въздуха в Русе.

Той изясни, че подадените данни при първото нарушаване през 2017 година по данните, които ще са с нарушаванията от в този момент - те не могат да бъдат манипулирани, това са справедливи обстоятелства. Не могат да бъдат разлеждани и по различен метод. България е в нарушаване за пет зони, за което и ще предстои на наказания от страна на европейската комисия. Заявените правила като най-малко са от 10 млн. за времето от 2017 година - първото решение до в този момент.

Минимално към 20 млн. на година съдържа ежедневните наказания, които са след решението, което чакаме всеки миг.

Санкциите ще бъдат в размер от 10 милиона до 20 милиона лв. годишно, заяви екоминистърът.

По думите на екоминистърът на държавно равнище се приготвя метод, по който от общината да могат да аплайват за детски градини, учебни заведения, общинска администрация - част от дейностите в града, промяна на отоплителни линии, част от зелени пояси, изтриване на кални петна - ограничения, свързани с възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

След това ще има и ограничения в помощ на семействата по Оперативна програма " Околна среда ", където са 120 млн. В идващия стадий са заделени над 250 млн. - сумарно към половин милиард ще отидат за ограничения, свързани с чистотата на въздуха, изясни Сандов.

Той посочи ролята на контрола на Регионална инспекция за опазване на околната среда и даде образец с община София, където съдът бил задължил да се прави миене на улиците, с цел да се ограничи замърсяването на въздуха.

Той съобщи, че му предстои среща с министъра на околната среда на Румъния, с цел да беседват за прекъсване на горенето на стърнища. Това ще стане по време на неофициалния съвет във Франция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР