България ще бъде една от осемте държави, в които ще

...
България ще бъде една от осемте държави, в които ще
Коментари Харесай

Георги Робев: Икономиката в Европа все повече се дигитализира

България ще бъде една от осемте страни, в които ще проработи европейски суперкомпютър до края на 2020 година Този вид машини са характерни поради това, че калкулират големи количества информация за малко време.

Компютърът ще е толкоз мощен, колкото компютъра в НАСА.

"Представете си една машина, която може да пресмята милиарди интервенции в една секунда. Ние би трябвало да се гордеем от обстоятелството, че България ще бъде една от страните, които ще бъдат хазаин на подобен вид машина. Тя може и ще бъде употребена за национални и европейски цели и задания ", изясни в утринния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният шеф на Стратегическия център по изкуствен интелект Георги Робев.

Страната ни и сега разполага с два суперкомпютъра, само че все пак ще влага в новата машина.

"Текущите машини бяха една основа, върху която се изграждаха познания през годините. Това надграждане е обикновено и се развива логичен по отношение на промишлеността в Европа ", разяснява Робев.

По думите му преди се е говорело за промишленост на знанието, а през днешния ден можем да приказваме за промишленост на данните и на нас са ни нужни средства, които да ни оказват помощ да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът уточни, че в Европа има 15 хиляди експерти, които могат да боравят с сходен клас машини. В България те са към 75.

"В момента стопанската система в Европа от ден на ден се цифровизира. Индустрията е основана на високи технологии и на доста данни и техния разбор. Ако желаеме да сме част от идващото потомство стопанска система, наложително би трябвало да имаме сходен клас машина ", съобщи изпълнителният шеф на Стратегическия център по изкуствен интелект.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР