България ще бъде една от осемте държави, в които ще

...
България ще бъде една от осемте държави, в които ще
Коментари Харесай

Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година

България ще бъде една от осемте страни, в които ще проработи европейски суперкомпютър на международно ниво.

Още за плана - вижте в директното включване на Зоя Велинова.

За основаването на тези свръхбързи центрове за пресмятане ще бъде заделена инвестиция от 1 милиарда евро. От нея 840 млн. ще поеме Европейска комисия, а 12 млн. евро ще поеме България.

С тези новаторски центрове ще се създават приложения, които ще оказват помощ на доста учени, в доста области - от основаването на нови медикаменти до измененията в околната среда.
Бойко Борисов, министър-председател: С придвижване не технологиите виждам какъв брой отдалечено място е Европейски Съюз от водещите страни в тази сфера. Така че веселя се, че в този момент Европейска комисия и Европа се замисли, че в идващите месеци и няколко години, тази софтуерна гражданска война ще бъде голяма.Мария Габриел, еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество: Година откогато Европейски Съюз декларирахме, че желаеме да си върнем водачеството в тази сфера. След доста интензивна работа Европа има вложения от 1 млрд евор и Европа има селекционирани страни, измежду които и България, с които да си върне водачеството и единствено след година и половин да бъде измежду първите 3 суперсили в света.Роберто Виола, началник на генерална дирекция " Свързаност " на Европейска комисия: България ще има най-хубавите школи за математици и компютърни експерти. В този център ще работят най-вече българи, само че след състезания и хора от Европейския съюз.
Свръхбързият компютър ще проработи у нас до края на 2020 година в Технопарк в София. Той е измежду 10-те най-мощни компютри в Европа и 50-те най-мощни компютри в света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР