България ще бъде домакин на Балканската олимпиада по математика. Тя

...
България ще бъде домакин на Балканската олимпиада по математика. Тя
Коментари Харесай

Представители на 21 държави ще участват на Балканската олимпиада по математика във Варна

България ще бъде хазаин на Балканската олимпиада по математика. Тя ще се организира от 27 април до 2 май в „ Св.св. Константин и Елена “, Варна. У нас ще дойдат над 130 възпитаници от 21 страни от целия свят, оповестява Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки. Регламентът на конкуренцията планува, че в нея взимат присъединяване както 11 публични страни от Балканите, по този начин и държави-гости на шампионата, които тази година ще бъдат 11 на брой. В тях влизат страни като Франция, Англия, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други. На шампионата България, като хазаин, ще бъде показана от два тима.

Балканската олимпиада по математика е учредена от България, Румъния и Гърция през 1984 година, когато шампионатът се организира в Атина. През годините Балканиадата набира известност и става една от най-сериозните интернационалните прояви, която влиза в календарите на десетки държави-гости, участващи отвън формалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година ще бъде 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки възпитаник взема решение 4 задания, което включва по една задача от тематиките Алгебра, Комбинаторика, Геометрия, и Теория на числата. Всеки тим може да се яви с до 6 възпитаници, което значи, че на Балканиадата ще премерят познания 138 състезатели.

Основните уредници на Балканската олимпиада по математика в България са Министерство на образованието и науката (МОН) и Съюз на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на шампионата е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН дефинира МГ „ Д-р Петър Берон “. Партньори на Балканиада са Jane Street, Astea Solutions и Сдружение на олимпийските тимове по естествени науки.

През последните години българските участници постоянно взимат медали и в неофициалното отборно класиране страната ни е в топ 3. Учениците, които пазят българският трикольор на Балканиадата се избират измежду най-добре представилите се от Есенния математически шампионат, Националното зимно математическо съревнование и Пролетното математическо съревнование. След това те минават спомагателен асортимент с контролни надпревари, където най-хубавите 6 влизат в националния тим за конкуренцията, а идващите 6 класирани от 9 до 11  клас влизат във втория български тим.

Задачите за Балканиадата се избират откакто всяка страна участник (без домакините) предлага до 5 задания, след което домакините образуват комисия, която избира ShortList от задания – 5-6 задания от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата, състоящо се от ръководителите на формалните страни-участнички, избира спортната тематика в деня преди самото съревнование.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР