България се връща на нивото от 2010 г. по иновации

...
България се връща на нивото от 2010 г. по иновации
Коментари Харесай

България остава предпоследна по иновации в ЕС

България се връща на равнището от 2010 година по нововъведения след мощния спад през 2012 година

Още по тематиката
Страната е на 36-о място от 127 страни, Швейцария остава световен водач

След 2001 година бизнес секторът е показан от 191 компании с общо 325 патента

Според нова ранглиста, обхващаща 56 страни, сме в дъното по просветителни разноски за студент и % на приключили научни специалности

Силни страни
- Интелектуални активи
- Отражение върху заетостта
- Човешки запаси

Слаби страни
- Новатори
- Финанси и поддръжка
- Привлекателни проучвателен системи
България остава на предпоследно място по нововъведения в Европейски Съюз, следвана само от Румъния. Това демонстрира последният Европейски относителен разбор на нововъведенията за 2017 година, който се изготвя годишно от Европейската комисия. За последните шест години резултатите на страната са останали съвсем без смяна, като по отношение на междинното равнище за Европейски Съюз има минимално усъвършенстване от 0.1 пункт.

С сходен резултат през 2010 година България заемаше последното място, като изкачването й с една позиция в този момент се дължи само на по-слабото показване на Румъния. Добрата вест е, че през всичките години страната отбелязва растеж на систематизирания показател, само че това усъвършенстване е на практика " изядено " от внезапния спад през 2012 година

Преди няколко дни страната ни бе

Малко преди този момент пък дефинира България като страна, която още не е почнала преход към " стопанска система на нововъведенията " в двегодишния си

Скромен модернист

България и Румъния са единствените две страни в групата на така наречен скромни новатори с резултати много по-ниски от междинните за Европейски Съюз (виж карето). Липсата на напредък в тази група като цяло води до задълбочаване на разликите със идната - тази на умерените новатори, в която влизат страни като Чехия, Литва и Естония.

Представянето на България не е еднообразно по всички индикатори, като по някои от тях страната отбелязва забележителен напредък. Други знаци обаче се утежняват.

Най-голям растеж страната регистрира по индикатора интелектуални активи, който се базира на данните за подадените поръчки за патенти, търговски марки и дизайн - 48.5 пункта, като единствено Малта отбелязва по-голямо нарастване сред 2010 и 2016 година Само два от водещите новатори са в топ 5 по интелектуални активи, а първото място се заема от мощния модернист Люксембург. България попада в златната среда, като е единствено на една позиция под междинното равнище за Европейски Съюз.

Много огромно усъвършенстване (38.1 пункта) България има и във връзка с човешките запаси. Този знак регистрира получените нови докторски степени, делът на младежите сред 25 и 34 години, които имат висше обучение, и делът на хората сред 25 и 64 години, които са ангажирани с образование през целия живот. Този растеж на резултата разрешава на страната да изпревари две от страните умерени новатори и да заеме четвърто място в крайната класификация по този индикатор.

С нарастване от 10.2 пункта през 2016 година България се подрежда още веднъж незабавно под междинното равнище за Европейски Съюз и по индикатора отражение върху заетостта. Измерването включва претовареност в интензивни на познание действия и претовареност в бързоразвиващи се предприятия в новаторски браншове. По този индикатор множеството водещи новатори се оправят по-добре от междинното, само че това не важи за Финландия да вземем за пример, която е пет места по-надолу в класацията от България.

Влошаване

Най-значително страната утежнява представянето си (-43.3 пункта) по индикатора " Финанси и поддръжка ", който регистрира разноските за научноизследователска и развойна активност в обществения бранш и вложението на рисков капитал. Европейската картина при този знак като цяло е пъстра. Макар че водещите новатори заемат четири от челните пет позиции, на второ място е Естония, която е сдържан модернист. На дъното са България и Румъния.

България се показва по-слабо и по индикатора " Новатори ", който се базира на данни за броя на дребните и междинните предприятия, които вкарват нововъведения (продуктови, процесни, маркетингови, организационни или вътрешни). По-ниски са резултатите на страната и по знака " Привлекателни проучвателен системи ", който регистрира интернационалните научни изявления в съавторство, цитираните изявления и задграничните докторанти.

Къде е Европа

Като цяло резултатът на Европейски Съюз в региона на нововъведенията се е нараснал с 2 пункта спрямо 2010 година

В международен мащаб Европейски Съюз е с по-малко реформаторски достижения, в сравнение с Австралия, Канада, Съединени американски щати, Южна Корея и Япония. Разликите в резултатите с Канада и Съединени американски щати са намалели спрямо 2010 година, само че тези с Южна Корея и Япония са се нараснали. Япония е подобрила резултатите си повече от три пъти, в сравнение с Европейски Съюз, а Южна Корея - повече от четири пъти. Европейски Съюз резервира по-високи резултати от Китай, само че разликата бързо понижава, защото азиатската страна се усъвършенства повече от седем пъти по-бързо, в сравнение с Европейски Съюз.

Прогнозите са след две години резултатът на Европейски Съюз в региона на нововъведенията да се усили с 2 пункта. Методология

Европейският относителен разбор на нововъведенията прави оценка мощните и слабите страни на иновационните системи на страните от Европейски Съюз, като задачата е да се очертаят сферите, където са нужни спомагателни старания. Сравненията сред страните и във времето са по отношение на резултатите на Европейски Съюз за 2010 година, като по този метод може по-добре да се проследят измененията на резултатите с времето. В разбора за 2017 година е употребена нова измервателна рамка, която включва четири съществени групи индикатори с 10 реформаторски измерения, които регистрират общо 27 разнообразни знака:

Рамковите условия обгръщат основните фактори за достижения в нововъведенията, които са външни за даденото дружество и включват 3 реформаторски измерения: човешки запаси, привлекателни проучвателен системи и удобна за нововъведенията среда.о

Инвестициите обгръщат обществените и частните вложения в региона на изследователската работа и нововъведенията и включват две измерения: финанси и поддръжка и фирмени вложения.

Дейностите за нововъведения обгръщат напъните към нововъведения на равнище дружество и са групирани в три реформаторски измерения: новатори, връзки и интелектуални активи.

Отражението обгръща резултата от дейностите за нововъведения на сдружението в две реформаторски измерения: отражение върху заетостта и отражение върху продажбите.Четири групи новатори

Държавите членки се разделят на четири групи съгласно така наречен систематизиран показател на нововъведенията. Водещи новатори са страни с резултат над 20%
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР