България се включи в международна операция на Европол срещу трафика

...
България се включи в международна операция на Европол срещу трафика
Коментари Харесай

Заедно с Европол борим трудовата експлоатация

България се включи в интернационална интервенция на Европол против трафика на хора за трудова употреба в селскостопанския бранш.

Акцията, ръководена от Франция, се организира сред 16 и 20 септември. В нея се включиха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия.

На територията на страната ни бяха тествани над 200 души с рисков профил по повод трафик на хора, както и над 10 компании, занимаващи се с набиране на селскостопански служащи. На граничните пунктове се раздаваха превантивни материали на пътуващите.

При взаимна интервенция с френските управляващи са открити 167 жертви на трафик на хора за трудова употреба и са арестувани четирима причинители - трима българи и един французин.

По време на Съвместните дни на територията на Европейски Съюз са тествани 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 транспортни средства. Установени 37 обвинени лица и 302 евентуални жертви. Идентифицирани са 44 обвинени в трафик на хора за трудова употреба, от които седем са задържани. Установени са 39 вероятни нови случая на трудова употреба.

От Министерство на вътрешните работи предизвестяват, че селскостопанският бранш е изключително уязвим от употреба на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния темперамент на работата, ниските заплати и потреблението на нискоквалифицирана работна мощ.

В множеството случаи служащите се набират за интервала на прибиране на реколтата от техните страни. Въпреки че фирмите, които наемат сезонни служащи, им дават обещание положителни заплати, превоз и настаняване, действителността постоянно се оказва доста друга - с ниска или никаква заплата, безчовечен условия на живот и дълъг работен час. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР