България се върна в зелената зона на ЕС по отношение

...
България се върна в зелената зона на ЕС по отношение
Коментари Харесай

България е в зелената COVID зона, но остава 4-а по смъртност в ЕС

България се върна в зелената зона на Европейски Съюз във връзка с пандемията със заболяемост от 29.66 на 100 000 за първите две седмици на юни, демонстрират последните данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. Страните в зелената зона би трябвало да дават отговор на няколко критерия - под 50 нови случая на 100 000 души за 14-дневен интервал и под 4% положителни проби, или под 75 нови случая на 100 000 и под 1% положителни проби.

На база на четиристепенна система Брюксел насочва рекомендации към страните членки какви ограничаващи ограничения при пътуванията да подхващат по отношение на една друга. Всяка страна обаче сама дефинира ограниченията си. Така влизането ни в зелената зона евентуално ще значи облекчения при пътешестване до някои страни, които вземат поради тези индикатори. България да вземем за пример не дели европейските страни по тази система и ползва общ метод към целия Европейски Съюз.

Първите облекчения към този момент са ясни - Русия възобновява полетите до България от 28 юни (вижте карето). Въпреки тези положителни вести, Европа все по-отчетливо се движи към нова вълна поради индийския вид на вируса, който е по-заразен от английския. Индийският - публично наименуван Делта, господства в Обединеното кралство и тази седмица бе доказан и у нас, въпреки и при положение от април. Във Англия анулацията на рестриктивните мерки бе отсрочена с 4 седмици за след средата на юли.

В Лисабон тези дни си припомниха най-тежките ограничения - регионът на столицата бе отцепен за почивните дни поради взрив на случаите, само че без да се стопира интернационалният трафик. Ограниченията в пътуванията влязоха в действие през вчерашния ден в 15 часа локално време, като се отнасят и за влизащи, и за излизащи.

СМЪРТНОСТ

Въпреки ниската заболяемост, смъртността от COVID-19 у нас остава в пъти по-висока от надалеч по-засегнати сега страни - за първите две седмици на юни е 3.4 на 100 000. За съпоставяне Франция има 110.74 случая на 100 000, само че 1.46 умряли на 100 000. Португалия - 87.21 на 100 000 заболяемост, само че 0.2 на 100 000 смъртност.

България сега е четвърта по умряли в Европейски Съюз, като това е удивително достижение за страната - през по-голяма част от пандемията заемахме едно от първите три места. Сега в доста по-лошо състояние от нас е Румъния с 10.55 на 100 000 заболяемост, само че 8 на 100 000 смъртност. Преди нас е и Гърция - 127.18 на 100 000 заболяемост, 3.4 на 100 000 смъртност. Третата пред нас е Латвия - 153.69 на 100 000 заболяемост, 4.5 на 100 000 смъртност.

Водещото ни място по жертви не попречи през вчерашния ден на Бойко Борисов да подсети просташкия жанр, с който управляваше на нагла конференция, на която се подигра на служебното държавно управление и му хвърли виновността за провалената имунизация - неуспех, за който Борисов и здравния му министър Костадин Ангелов носят цялостна отговорност.

 

ОБЛЕКЧЕНИЕ

На фона на рисково повишаване на случаите на COVID-19 в Русия, тамошното държавно управление разгласи, че възвръща полетите до България. Решението бе взето на съвещание на Оперативния щаб на съветското държавно управление за попречване на разпространяването на коронавирусната зараза в Руската федерация, ръководено от вицепремиера Татяна Голикова. На реципрочна основа от 28 юни 2021 година се възобновяват и постоянните полети на Русия с Белгия, Йордания, Ирландия, Италия, Кипър, Република Северна Македония, Съединени американски щати, както и с Турция – от 22 юни 2021 година, оповестява БГНЕС.

Русия, която навлиза в нова вълна и като нас не е цъфнала и вързала с имунизацията макар усилената агитация на " Спутник V ", дефинира въздушните си връзки с Европа на база два индикатора - заболяемост и прогрес във имунизацията на популацията. Именно нашето съдбовно закъснение по втория индикатор се посочваше като причина да бъдат спрени полетите сред двете страни. Затварянето бе оповестено безусловно дни след нашето решение да облекчим оптимално туристите от Русия, като признаваме на границата и съветската ваксина за свободно влизане в страната. Въпреки това хотелиерите се помириха, че очевидно и това лято няма да има руснаци по българското Черноморие.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР