България се свива все повече, като от края на комунизма

...
България се свива все повече, като от края на комунизма
Коментари Харесай

„Лос Анджелис Таймс”: България се топи, селата опустяват

България се свива от ден на ден, като от края на комунизма преди 30 години броят на жителите е намалял с повече от една пета - от близо 9 милиона до към 7 милиона, твърди „ Лос Анджелис Таймс " (Los Angeles Times) в своя обява за смаляването на Източна Европа.

„ Това е почти еквивалентно на процентната загуба, следена в Сирия през последното десетилетие - разликата е, че Сирия е във война ", твърди изданието.

„ Големи елементи от провинцията са празни: популацията го няма, само че постройките към момента стоят ".

Статията засяга отчет на Организацията на обединените народи, съгласно който в случай че тези трендове продължат, България ще се свие в допълнение с към 5,4 милиона души доникъде на века - понижение с спомагателни 23%. Според други оценки тя може да доближи 4 милиона, което е по-малко от половината от най-високото ѝ записано население.

Но България е единствено едно от многото места, ударени от големи демографски промени, продължава текстът. В Северна Америка, Източна Азия и на други места в Европа раждаемостта стремглаво пада. Миналата година в Съединени американски щати общият брой на ражданията е достигнал 32-годишен най-малко, а междинният коефициент на плодовитост е понижен до 1,72 раждания на жена от 1,76 - спад за четвърта поредна година.

В същото време

урбанизацията примамва младите и амбициозните да напущат провинцията.

Селските общности на всички места изчезват, съгласно „ Лос Анджелис Таймс ", който също сочи, че от всички райони в света, които обезлюдяват, Източна Европа е най-силно наранена. Латвия, Молдова, Украйна, Хърватия, Литва, Румъния, Сърбия, Полша и Унгария постоянно попадат измежду страните с най-големи загуби на население в света.

„ От 90-те години на предишния век популацията на комунистическия блок е намаляло с 18 милиона до 292 милиона - най-големият случай на обезлюдяване в света, който не е обвързван с война ", продължава текстът. „ Причините са идентични за целия район: ниска раждаемост и емиграция ".

Според отчет на Организация на обединените нации за популацията, приблизително дамите тук имат 1,66 деца - много под 2,1, нужни за компенсиране на смъртните случаи измежду популацията. В същото време маси от хора в трудоспособна възраст напущат страните си, с цел да търсят работа в Западна Европа и отвън нея.

„ Може би неслучайно районът е превзет и от вълна от националистически популизъм,

защото локални придвижвания като полската партия „ Право и правдивост " и унгарската партия „ Фидес " са поели властта върху националистическите и антиимигрантските платформи. На други места, Брекзит, изборът на Тръмп за президент и протестът на „ жълтите жилетки " във Франция имат корени в селските и крайградските региони, където има чувство, че локалните общности или са затрупани от новодошли - някои, по подигравка на ориста, от Източна Европа - или просто изчезват ", твърди вестникът.

Според изследвания, на които той се базира, в селата и районите, където има загуба на население, даже и да не са в Източна Европа, има възходящ боязън от загуба на културна еднаквост вследствие на притока на новопристигнали ", споделя Ружа Смилова, програмен шеф в Центъра за демократични тактики в София. Тя учи връзката сред загубата на популацията и локалните придвижвания.

Крайнодесните партии в България не са толкоз мощни, колкото тези в други източноевропейски страни, твърди в тази посока обявата. Колективно те печелят 14% на последните национални избори, а броят им понижава. Все отново те са част от държавното управление като младши сътрудник и имат непропорционално въздействие върху въпроси като миграцията, отбелязва тя. Вестникът цитира Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент от крайнодясната българска партия Вътрешна македонска революционна организация, който споделя, че неговият блок се опълчва на приемането на бежанци в България.

„ Не би трябвало да вземем нито един ", споделя той. „ Това е хлъзгав скат. Ако вземем един, рано или късно ще бъдем принудени от Европейския съюз да вземем и други. И няма да има пояснение за какво ".

Разбира се, това, което България се нуждае повече от всичко, са хората.

Тези, които емигрират, нормално са млади и образовани - приключване на мозъци, което би могло да понижи способността на България за по-нататъшно развиване на стопанската система ѝ.

„ Дясноцентристкото държавно управление на премиера Бойко Борисов приказва за стопански взрив през последните години ", твърди текстът. „ Но корупцията продължава да се разраства, а учебните заведения и опазването на здравето са под междинното равнище ".

Ако млади, образовани експерти - като тези, които вземат участие в антикорупционните митинги - изоставен страната, вероятностите за въвеждане на действителни промени стават по-трудни, настояват специалисти от Института за пазарна стопанска система в София, представени от създателите на обявата.

Освен това

тези, които напущат, са значително в годините, в които се вършат бебета.

В резултат на това популацията на България, както е в целия индустриализиран свят, остарява. Това натоварва финансите на страната, настояват експертите. По-възрастното население изисква поддръжка като опазване на здравето и пенсии. Но с по-малко служащи, има по-малко данъчни доходи за възнаграждение на такива услуги.

И съгласно икономистите, загубата на популацията нормално води до по-слаб стопански напредък в дълготраен проект, защото има по-малко служащи, които създават, и по-малко хора, които купуват продуктите.

„ Когато комунизмът завърши преди три десетилетия, фабриките се затвориха, стотици хиляди отпътуваха да търсят работа на друго място, а тези, които останаха, имаха по-малко деца или въобще няма такива ", написа „ Лос Анджелис Таймс ". „ Днес България е част от Европейския съюз, въпреки и най-бедният ѝ член. Инвестиции се вливат от чужбина и стопанската система пораства. Безработицата е на исторически ниски равнища и заплатите са се повишили, защото тези, които са останали в страната, са по-търсени. Благодарение на това се завръщат хиляди българи, което ненапълно понижава загубите на популацията. Чуждестранният бизнес основава пазар в няколко области, които в миналото са били считани за мъртви. ИТ секторът процъфтява ".

Все отново страната продължава да гони хората

е изводът на обявата. Тя цитира Националния статистически институт на България, съгласно който през 2018 година популацията се е свило с към 50 000 - загуба от 137 души всеки ден - в резултат на сходни спадове в предходни години. Около 1 милион българи живеят отвън страната. „ Всичко това значи, че бъдещето на България е доста мъчно да се планува ", заключава медията.

Според анализаторите, с цел да процъфти страната, тя би трябвало да усъвършенства здравната си система и да продължи прекосяването към автоматизация, което ще размени изгубените служащи. Други обаче считат, че демографските промени ще слагат огромни тежести върху стопанската система и обществения бранш в страната през идващите десетилетия.

Националният статистически институт сочи, че съвсем 1200 села имат население по-малко от 50 души. Регионални лечебни заведения се затварят, тъй като локалното население е прекомерно малко, с цел да ги поддържа. Много от старите хора живеят в относителна изолираност, с периодически доставки на храна.

„ Цели елементи от страната стартират да наподобяват на призрачната зона като тази на някогашната атомна централа в Чернобил в Украйна - изоставени и замръзнали във времето ", приключва мрачната картина „ Лос Анджелис Таймс ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР