България се превръща в център за производство на велосипеди на

...
България се превръща в център за производство на велосипеди на
Коментари Харесай

Пловдив ще произвежда електрически велосипеди на европейско ниво

България се трансформира в център за произвеждане на колела на европейско равнище - общоприети и електрически, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер при представянето на плана за създаване на цех за произвеждане на електрически колела край Пловдив. За задачата водещият български производител на колела " Макском " и австрийският колос " Пиерер " учредиха общо сдружение и получиха 200 декара в икономическа зона " Тракия ".

Инвестицията, която беше оповестена по-рано тази година, има за цел да построи една от най-големите мощности за произвеждане на електрически колела в Европа.

Лорер акцентира, че страната ни създава и изнася годишно колела за към 400 млн. евро и по тази причина тази промишленост би трябвало да се разраства.

По думите му електрическите колела са значими за промишлеността, тъй като основават нов метод за подвижност. " За страдание обаче българските градове не са подготвени за тях, по тази причина моля към българските кметове: апелирам ви, създайте условия хората да карат безвредно колела ", акцентира още министър Даниел Лорер.

Новият цех ще започва с вложения за над 80 млн. лева и ще обезпечи над 1000 нови работни места . Очаква се работата в завода да започва при започване на 2024 година, като годишно ще бъдат създавани към 400 000 електрически велосипеда.

Вече стартира и действителната работа по инвестицията като се чака през първата половина на 2022 година да започва строителството. Държавата се ангажира да построи съпътстваща обществена инфраструктура, а министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер посети Пловдив, с цел да се запознае от близко с плана. На събитието участваха и кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Стефан Стоянов.

" Нашата упоритост е да изградим велоалеи по всички новостроящи се булеварди, където това е допустимо, тъй като този метод на превоз ще способства за повишение качеството на въздуха, както и за възстановяване здравето и физическата интензивност на жителите ", разяснява кметът Здравко Димитров.

Инвестицията ще даде мощен подтик на локалната стопанска система и ще сложи българския производител на челна позиция в нишата за произвеждане на електрически колела в Европейски Съюз. Очакванията са средствата да набъбнат с привличането на снабдители и подизпълнители на двете компании, които да изградят свои бази към новия цех.

Кои са вложителите:

Макском е основан през 1996 година и е един от най-големите производители на колела в Европа. През 2001 година означават първия експорт на колела лично произвеждане за страните от Европейски Съюз, а оттогава над 95% от цялата им продукция намира своята реализация точно на тези пазари.

Австрийският колос Pierer Group, част от който са KTM, Husqvarna и GasGas, е интернационален водач в производството и дистрибуцията на мотоциклети, мотори, колела и електрически колела, както и на аварийни елементи за тях. KTM четири следващи години е най-големият производител на мотоциклети и мотори в Европа, като в следствие навлиза и в пазара за колела и ел. колела - единствено за 2012 година продажбите им надвишават 200 000.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР