България се превръща в център за производство на критични компоненти

...
България се превръща в център за производство на критични компоненти
Коментари Харесай

Възможностите за инвестиции в България в аутомотив сектора и енергетиката обсъди министър Богданов с представители на корейски компании

България се трансформира в център за произвеждане на сериозни съставни елементи за електрически коли и системи за предпазване на сила. Към момента 90% от създадените в Европа коли употребяват сериозни съставни елементи, създадени в страната ни. Това уточни министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов , който се срещна с вицепрезидента на един от най-големите южнокорейски производители на коли, в централата на компанията със седалище в Сеул. На срещата участваха и заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов и изпълнителният шеф на Аутомотив Клъстер България Любомир Станиславов.

Обсъдено бе съдействието в автомобилния бранш , както и реализацията на взаимни планове у нас. Министър Богданов уточни, че България е положително място за вложения и предложения представителите на компанията на посещаване у нас, където могат да се срещнат на място с към този момент построената отлична екосистема в бранша. Той акцентира, че страната ни разполага с надарени инженери и задоволителна експертиза и посочи, че в България може да се реализира стабилно бизнес развиване, както и синергии и партньорства в аутомотив бранша .

Богданов уточни, че автoмoбилнaтa индycтpия е една от най-бързо растящите в България и е измежду предпочитаните за привличане на вложения.

„ У нас оперират към този момент над 350 компании в бранша. Само зa минaлaтa гoдинa промишлеността e гeнepиpaла над 10% от Брутният вътрешен продукт и основава претовареност на 75 000 души “ , добави министърът.

По думите му допреди 10 година тя е съставлявала едвам 1% от Брутният вътрешен продукт , а заетите в нея ca били пo-мaлĸo oт 9000 .

Министърът на стопанската система и промишлеността посети и централата на най-голямата компания за осъществяване на инфраструктурни и енергийни планове в Южна Корея, където организира среща с президента на компанията. Двамата разговаряха за съществуващия капацитет за партньорство в областта на енергетиката, инфраструктурата и нововъведенията . Богданов разгласи, че експертизата и нововъведенията, с които е известна Южна Корея, и възходящото икономическо значение на нашия район са действителна опция за поощряване на съдействието сред двете страни.

„ България е логистичен хъб, който може да бъде връзката на Азия със страните в Западна Европа “ , съобщи той.

По време на срещата бе подложен акцент върху нуклеарната енергетиката , където корейската компания има дълготраен опит.

„ България слага фокус върху развиването на нуклеарната енергетика. Работим за разширение на вложенията в бранша и за модернизиране на нуклеарните ни мощности за реализиране на цялостна диверсификация “ , сподели икономическият министър.

Той подчертава върху нуждата от обезпечаване на налични цени на електрическата енергия за бизнеса у нас.

„ През последните години живеем измежду рецесии като COVID-19 и войните, които имаха отрицателно отражение върху цената на тока за бизнеса “ , сподели още Богданов.

По неговите думи държавното управление работи за справяне с тези провокации и за гарантиране на конкурентоспособността на българския бизнес .

Богдан Богданов и президентът на компанията разговаряха и за опциите за реализация на планове с публично-частно партньорство. Икономическият министър акцентира, че България е движеща мощ за огромна част от значимите инфраструктурни планове за района .

По време на срещата бяха разисквани опциите и изискванията за реализиране на по-широко наличие на корейски компании в България. Дискутирано бе позиционирането на азиатски компании в индустриалните зони у нас , които сполучливо да навлязат на Европейския пазар. Двете страни се сплотиха към нуждата от динамично развиване на икономическите връзките посредством взаимно образуване на b2b конгрес в България , на който присъединяване да вземат компании от двете страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР