България се позиционира на световната иновационна карта. Това каза президентът

...
България се позиционира на световната иновационна карта. Това каза президентът
Коментари Харесай

Румен Радев: България е на световната иновационна карта

България се нарежда на международната иновационна карта. Това сподели президентът Румен Радев при визитата си в Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките. 

Там му бе показана работата на учените по огромните национални планове, ръководени от института, както и с опциите на високопроизводителните изчислителни системи /суперкомпютър/, разположени в построения към института Център за върхови достижения. 

Според президента българските научни звена имат потенциала и капацитета да вземат участие по-активно в плановете на европейския фонд за защита. Той изрази подготвеност да провежда среща в Института с новия еврокомисар, отговарящ за Европейския фонд за защита.

" Наличието на подобен институт за осведомителни и информационни технологии, съществуването на Център за върхови достижения, е поръчка за огромни упоритости. Тези упоритости не би трябвало да се затварят тук в България. Те имат своето бъдеще в една дълбока интеграция с европейските и международни сходни структури. България, с това, което сте създали, се нарежда на международната иновационна карта. На тази карта е в ход свирепа конкуренция. Лидерите на огромните страни осъзнават, че мощта на една модерна страна към този момент не е индустриализацията, а мощта се показва в осведомителния капацитет, информационния капацитет, способността да събираш информация, да я преработиш, да пресееш подправената от същинската информация и логаритмите, с които тази инфорамция да се трансформира в познание. Знание, което ти да можеш да употребиш преди другите. Това е тайната в нашето съвремие на стопански триумф, това е тайната на сигурността. Това, което се прави тук, е в крайник със международните трендове. Ясно осъзнато е, че има блян към софтуерно предимство, който води до политическа доминация, и България би трябвало да бъде част от този развой със съюзите, в които членуваме ", уточни Румен Радев.

Той изясни, че и плановете на НАТО ще доведат до активизирането на огромен теоретичен капацитет.-->

" Очертаха се 7 съществени групи технологии, в които НАТО ще влага в бъдеще. По всички тези технологии имате капацитет тук - данните като стратегически запас, за самостоятелни системи, за изкуствен интелект, за системи основани в космоса, за био-и нанотехнологии. Имаме съвпадане на областите, би трябвало да създадем по този начин, че вие да имате доста по-голямо присъединяване ", сподели президентът.

Радев напомни и позицията си от срещата на върха на НАТО в Лондон, на която прикани да не се чертаят разграничителни линии на страни производители на отбранителни артикули и страни купувачи, а да се гради бъдеще на сътрудници в Алианса, които дружно да развиват технологии и дружно да създават.

" България би трябвало да се бори да прави по този начин, че освен да заявява преданост, че ще заплаща и купува, България би трябвало да участва като основател, като генератор на градивни хрумвания, които да отстояват както националния ни интерес, само че и да укрепват единството на съюзите, в които членуваме, въз основата на градивни решения. Вашият институт е мястото, където виждам, при една по-агресивна политика на държавното управление, да бъде включено в такива проучвания. С избора на новата Еврокомисия ще имам срещи с новия еврокомисар, който дава отговор и за Европейския фонд за защита, и при ваша подготвеност считам да създадем едно посещаване тук. Но очквам и вие да отправите съответни предолжения ", приключи президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР