България се подготвя за влизането си в еврозоната в очакване

...
България се подготвя за влизането си в еврозоната в очакване
Коментари Харесай

Икономист пред Дарик: В еврозоната ще имаме влияние, макар и малко

България се приготвя за влизането си в еврозоната в очакване на криза, която, по прогнозите на МВФ, ще засегне една трета от Европейски Съюз. На този декор продължаваме да усещаме резултатите от двуцифрената инфлация в изискванията на политическа рецесия и неустановеност.

Какви са опциите и рисковете пред страната ни изясни в предаването „ Кой приказва? ” по Дарик радио Евгений Кънев, икономист и финансов анализатор.

Спорният съветски план за петролопровод от Бургас до Александруполис, който беше част от Големия шлем на президента Георги Първанов, се възражда.

В сряда служебното държавно управление утвърди Меморандум за съгласие с Гърция за изследването на опциите за създаване на нефтопровод " Александруполис-Бургас ". Разликата е, че тук задачата не е съветският нефт да заобикаля Босфора, а да се придвижва петрол от гръцкото пристанище на Егейско море до бургаската петролна рафинерия на " Лукойл ", с цел да се понижи зависимостта от Русия.

" Още е рано за оценки, защото има прекомерно комплицирана оценка на самия план. Добрата страна на нещата е това, че главната причина да отпадне проектътпредния път беше локален референдум в Бургас. Тогава главният риск беше замърсяване на черноморския регион към Бургас, поради обстоятелството, че трябваше да идват доста кораби от Русия, които нагледно казано да пълнят тръбата ", изясни Евгений Кънев.

" Сега посоката е противоположна, рискът се трансферира към Гърция. От тази позиция това е добре, защото ще има повече направления, няма да разчитаме единствено на маршрута по Черно море. От друга страна зависи доста от детайлите, защото има аналог и с контракта, който подписахме с турската мрежа. Там още веднъж се диверсифицират маршрутите, само че и в двата случая не излиза наяве дали единствено неруски газ или неруски петрол ще се употребява, защото на процедура със съглашението с Турция се отваря необятно вратата за съветски газ по различен маршрут ", добави икономистът.

По думите му в тази ситуация е доста значимо този план дали ще работи за България, или ще работи за Лукойл. Според него на процедура това по никакъв метод не трансформира статута на Лукойл като монополист на българския пазар, защото просто им оказваме помощ да си диверсифицират източниците за петрол.

" Беше доста мъчно да се замести внезапно съветският нефт. Това е огромно предизвикателство, тъй като неруският нефт е по-дефицитен и по-скъп сега. Не може да се каже, че това е еднопосочно неприятна стъпка за дерогацията на България от общата възбрана за използването на съветски нефт ", сподели още Евгений Кънев.

По думите му, когато се минава от една система към друга, това е комплициран развой. " България прекомерно дълго време отсрочва този развой и заплаща скъпо за него. Хората виждат единствено неприятната страна на смяната, не виждат положителната страна на смяната ", разяснява Евгений Кънев.

Според него, в случай че се направи една акция и стане наложително преди въвеждане на еврото всички цени по магазините да бъдат и в евро, всичко ще мине доста по-плавно.

" Не е толкоз обикновено да се лъже и това да не се забележи от потребителите. Неминуемо е да има краткотрайно стеснение от това че се минава към евро, само че в нескончаем интервал от време цялата стопанска система печели и всички хора ще завоюват от това нещо ", безапелационен е икономистът.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР