България се отличава с изключително висок брой на жените, не

...
България се отличава с изключително висок брой на жените, не
Коментари Харесай

България се отличава с висок брой на жените в сферата на информационните и комуникационните технологии

България се отличава с извънредно висок брой на дамите, освен в осведомителните и информационните технологии, само че и в региона на медиите, където дружно с Швеция сме първите две страни в Европа. Това сподели еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел в изявление за предаването „ Преди всички “ във връзка на днешната конференция „ Повече дами в цифровия свят – тактика за напредък и тъждество “, която ще се организира в Брюксел.

Форумът е част от общоевропейската акция на еврокомисаря за поощряване на по-голямо присъединяване на девойките в цифровия свят. По данни на статистиката едвам 17% от 8 милиона специалисти в цифровите технологии в Европейски Съюз са дами и трудовият пазар страда от тежка липса на фрагменти.

„ Подкрепата за решаването на казуса е мощна и това демонстрира в действителност какъв брой огромна нужда е имало тази тематика да бъде повдигната, да ѝ се даде видимост, с цел да може тя да бъде по-високо в дневния ни ред, тъй като тя провокира доста мощен интерес. Истината е, че имаме един доста добър компромис в Европа за това, че цифровата промяна, която претърпяваме всички, би трябвало да бъде приобщаваща, включваща, да дава късмет на всеки и несъмнено, че това не може да се случи без половината от популацията на Европа. Междувременно доста бързо това демонстрира, че това е същинско предизвикателство, тъй като цифровата промяна е невероятна опция за доста повече работни места, за доста повече нововъведения, основаването на нови бизнес модели. От друга страна, тя може да способства за това да бъдат възпроизвеждани и в този момент разлики в заплащането и в този момент да бъдат изключвани цели категории, както виждаме, че дамите са незадоволително добре показани в региона на осведомителните и информационните технологии. “

Според нея стандартите са част от казуса: „ Това, което виждаме е, че региона на социализацията продължава да бъде мажоритарно възприемана като непокътната за мъжете в нашите общества “.

Габриел посочи, че първата посока за справяне с казуса са стандартите, а втората – образованието: „ Много ясно се откроява нуждата от поощряване на младите дами да следват науки в региона на цифровизацията, по-точно така наречен " механически, инженерни, математически области ", тъй като през днешния ден цифрите в Европа са относително тревожни. В Европа броят на мъжете е четири пъти по-висок от този на дамите в областите, свързани с осведомителните и информационните технологии, и все пак нашите изследвания демонстрират, че 90% от девойките в системата на образованието се интересуват от тези технологии, само че в университета цифрите стават много тревожни, тъй като едвам 24 от всеки 1000 дипломирани дами приключват висше обучение в Европейски Съюз в областта на осведомителните и информационните технологии, а от тях единствено 6 по-късно имат кариера и стартират работа в цифровизацията “.

Мария Габриел ще взе участие и в днешния спор на директивата за авторското право в Единния дигитален пазар: " Европейска комисия следи от близко протичащото се. Това, което ние доста ясно отстояваме с нашето предложение, е, че желаеме в днешната цифрова промяна да дадем принадлежности на нашите създатели и основатели, с цел да могат да преминат през цифровата промяна с същински принадлежности в своите ръце, които да им разрешат да отстояват правата си. От друга страна, желаеме да има повече лоялна конкуренция, т.е. платформите също да носят своята отговорност. Нека не забравяме, че Екологичен потенциал е самостоятелна институция, която ще се произнесе. Европейска комисия ще отстоява своето предложение, само че и ще вземе поради позициите и на Съвета, и на Европейския парламент ".

Еврокомисарят даде и своята оценка на Българското европредседателство: „ Това е извънредно сполучливо председателство, с доста съответна работа, работейки в доста характерен подтекст на Брекзит, на бъдещи договаряния за бюджета, в миг, в който полемиката за бъдещето на Европа набира мощ. Що се отнася до моя сектор, мога единствено да се гордея с всички старания, положени от Българското председателство, тъй като бяха маркирани доста огромни, значими крачки напред – успяхме да приключим договарянията по директивата за аудиовизуалните и медийните услуги, Кодекса за електронните известия, доста напреднаха нещата със свободното придвижване на нелични данни, имаме общ метод във връзка с киберсигурността.

Изключително мощни дейности от страна на Българското председателство, които на нас ни дават мощ, че този Цифров обединен пазар може да бъде приключен до края на годината. Българското председателство зададе темп, поставяйки в центъра на вниманието ни значими тематики “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР