България се оказва първа в ЕС по една от най-печалните

...
България се оказва първа в ЕС по една от най-печалните
Коментари Харесай

България е първа в ЕС по смърт на пътя с кола

България се оказва първа в Европейски Съюз по една от най-печалните статистики - гибел при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион поданици, до момента в който междинното за Европейски Съюз равнище е 23 такива случая. В страната членка с минимум автопроизшествия с съдбовен излаз на милион поданици - Малта, тези случаи са единствено 11, демонстрират данни на Евростат, представен от 24 часа.

``
реклама

В България се намира и районът с най-вече произшествия с съдбовен край - Северозападна България, където през 2016 година на всеки 1 млн. поданици са станали 153 автокатастрофи. Следват по един район в Португалия, Румъния и Гърция и на пето място е различен български - Северен централен, в който е имало 132 такива случая на милион поданици.

Гърция и Румъния водят по брой смъртни случаи на милион поданици при злополуките, в които гибелта е породена не в автомобил, а от друго транспортно средство, да вземем за пример мотоциклет, велосипед, или се е случила на пешеходец.

Любопитното е, че в България през 2016 година статистиката не е отчела нито един случай на умрял на пътя мотоциклетист. Водеща в тази ранглиста е Гърция с 20 смъртни случая на милион поданици, до момента в който междинното за Европейски Съюз равнище е 8 смъртни случая.

Най-лошото в класацията е, че наклонността при злополуките с съдбовен излаз в България освен че не е към трайно понижаване, както е в Европейски Съюз, а в обособени интервали броят на убитите на пътя даже се усилва.

През 1999 година в 28-те страни, които през днешния ден съставляват Европейския съюз, е имало общо 58 244 смъртни случая, породени от автокатастрофи. През 2017 година те са към този момент 25 257, т.е. повече от два пъти по-малко. През този съвсем 20-годишен интервал няма нито една година, в която съдбовните произшествия да не са по-малко на брой, в сравнение с през предходната.

В България през 1999 година е имало 1047 убити на пътя, до момента в който през 2017 година са 682. Това е понижение с към 40%, само че през годините цифрите много се двоумят. Например, откакто от началото на новото хилядолетие броят на убитите на пътя понижава, през 2006 година стартира да се усилва и това трае до 2009-2010 година, т.е. до началото на международната финансова рецесия, когато броят на починалите в автокатастрофи внезапно понижава. През 2012 и 2013 година имаме минимум починали на пътя - по 601 индивида на година, само че от идната 2014 година техният брой стартира още веднъж да се усилва. През 2016 година на пътя са починали 708 индивида.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 cron1 (преди 42 секунди) Рейтинг: 1041 | Одобрение: 216 Щом става въпрос за нещо неприятно, нормално сме първи. Но по приходи, пенсии, независимост на словото и печата... сме последни в Европейски Съюз, а и освен там...  Намусен https://www.facebook.com/Kronenberg111/ Напиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР