България се оказва най-евтината страна в ЕС за широк кръг

...
България се оказва най-евтината страна в ЕС за широк кръг
Коментари Харесай

Облеклото, медицинските услуги, образованието са най-евтини у нас от целия ЕС

България се оказва най-евтината страна в Европейски Съюз за необятен кръг от артикули, услуги и храни. Това регистрира разбор на Евростат, представен от Българска телеграфна агенция, за равнищата на цените на потребителските артикули и услуги в Евросъюза през 2017 година Страната ни е с най-нисък цялостен индикатор за всички потребителски артикули и услуги в Евросъюза с показател от 44, при междинен показател от 100 пункта за ЕС-28.

Страните в Европейски Съюз с най-високи показатели за скъпи потребителски артикули и услуги са Дания и Люксембург – и двете с по 141 пункта, т.е. с 41 пункта над междинното за Европейски Съюз.

Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира, цигари и тютюневи произведения – показател от 56 при междинен индикатор 100 пункта за Европейски Съюз. Най-евтини още веднъж у нас са облеклото, обувките, както и всевъзможни аксесоари, свързани с мъжкото и дамско облекло – 78 пункта /при 100 за ЕС/. Поддръжката на дома с отопление, електричество, вода, както и други домашен услуги още веднъж е най-евтина у нас – 30 пункта при 100 за Европейски Съюз. Медицинските артикули, медикаментите, здравните и дентални услуги са най-евтини у нас в границите на целия Евросъюз – 29 пункта при 100 за Европейски Съюз. Продуктите за леки коли, горивата, транспортните услуги и така нататък още веднъж са най-евтини у нас – 66 пункта при 100 за Европейски Съюз. Образованието (от главно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас измежду 28-те членки на Европейски Съюз – 25 пункта при междинен индикатор от 100. Разходите за заведения за хранене, кафенета, питейни заведения, хотели и други развлечения още веднъж са най-ниски у нас – 45 пункта при 100 за Европейски Съюз.

През 2017 година Дания е най-скъпата държава-членка за заведения за хранене и хотели – 50 на 100 над междинното за Европейски Съюз, храна – още веднъж 50 на 100 над междинното за Европейски Съюз, за отдих и просвета – 48 на 100 над 100 за Европейски Съюз.

Ирландия е най-скъпата държава-членка за алкохолни питиета и тютюневи произведения – 74 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Люксембург е страната с най-високи разноски за жилища, вода, електричество и газ – 63 на 100 над 100-те пункта за Европейски Съюз.

Гърция е най-скъпата страна в региона "комуникации " – 54 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Швеция е с най-високи цени в региона на "конфекцията, облеклата и обувките " – 34 на 100 над междинното равнище в Европейски Съюз.

Освен България, която държи водачеството за най-ниски цени в необятен диапазон потребителски артикули и услуги, най-ниски са цените на плодовете, зеленчуците и безалкохолните питиета в Румъния – 62 пункта при 100 за Европейски Съюз (по този индикатор страната ни има 73 пункта).

Най-евтината страна за връзки, пощенски услуги, телефонни и мобилни диалози е Полша – 45 пункта (при 65 за България).

От друга позиция обаче страните с най-ниски ценови индикатори на артикули и услуги, като Румъния и България, регистрират и най-високи индикатори за хора, живеещи в риск от беднотия и обществено изключване (40% за България и 38% за Румъния).

В най-скъпите страни на Европейски Съюз Дания и Люксембург обаче е най-нисък и растежът на хората в риск от беднотия – едвам 16 на 100, регистрира Евростат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР