България се оказа в дъното на класация, която оценява уменията

...
България се оказа в дъното на класация, която оценява уменията
Коментари Харесай

България в дъното на класация за задържане на талантите си

България се оказа в дъното на ранглиста, която прави оценка уменията на страните да основават, развиват, притеглят и задържат гении. Докладът е направен от Института за развиване на ръководството (IMD) в Лозана, едно от най-елитните образователни заведения за бизнес администрация в света. Световната ранглиста за гении преглежда уменията на страните в три групи фактори – вложения и развиване, прелест за страната и готовност на фрагментите. В тези групи има общо 32 критерия.

Тази година страната е подобрила резултата си по отношение на предходната година, като се е изкачила до 52-ро място от общо 63 страни, само че подробните данни демонстрират, че това се дължи главно на единствените положителни индикатори – ниските разноски за живот и относителният растеж на работещите.

Най-добри са резултатите на България в първата категория фактори – вложения и развиване, където страната е подредена на 46 място. В Европа с по-лош резултат са Словакия и Румъния (съответно 47-а и 54-та). Като мощни страни са посочени делът на дамите в работната мощ (46.4% или 25-о място) и държавните разноски за обучение на възпитаник в гимназиалния стадий на образованието. Като по-добър по отношение на други страни индикатор е и съотношението сред учители и възпитаници в гимназиалния стадий на образованието (12.64 или 36-о място). Но резултатите от оценката на PISA за уменията на 15-годишните българи слагат страната на 42-а позиция. По останалите 6 индикатора в категорията, България остава на задни позиции. Това са съответствие на възпитаници към преподаватели в началното обучение (46), бюджет за обучение като дял от Брутният вътрешен продукт (48), общите обществени разноски, които се падат на възпитаник (50), използване на професионално образование на стажанти (53), образование на чиновници (55) и здравна инфраструктура (58).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР